НАТО е изправен пред най-сложната ситуация по отношение на сигурността в своята история.

Това заяви генералният му секретар Йенс Столтенберг, съобщи АФП.

Думите му идват след срещата на върха на НАТО по-рано този месец във Великобритания, където стана ясно рязкото разделение между лидерите.

"Това, което видяхме в Лондон, на срещата на лидерите, беше, че има разлики между съюзниците. Но ние демонстрирахме единство, заяви Столтенберг в Кувейт, където отбеляза 15 години от Истанбулската инициатива за сътрудничество с Близкия изток.

"През всичките тези години НАТО никога не е изпитвал по-сложна ситуация за сигурността, отколкото днес", каза още Столтенберг. За да поддържаме сигурността си, трябва да сме пъргави и готови да реагираме на заплахи, идващи от всички посоки - от сушата, морето, въздуха, космоса и киберпространството - също от държавни и недържавни участници."

Столтенберг: След Брекзит 80% от разходите на НАТО ще са от страни извън ЕС

Столтенберг: След Брекзит 80% от разходите на НАТО ще са от страни извън ЕС

Само заедно НАТО и ЕС могат да гарантират сигурността…

29-те членове на НАТО обещаха по-рано този месец да се придържат към заплахите от Русия и тероризма и признаха предизвикателството на изгряващия Китай на двудневната среща във Великобритания.

Въпреки това обаче се припомнят острите изказвания на френския президент Еманюел Макрон за състоянието на НАТО в момента, както и настояванията на американския му колега Доналд Тръмп страните-членки да плащат повече за Съюза и обидите му към други лидери.

Еспър: НАТО не може да си позволи страни-паразити

Еспър: НАТО не може да си позволи страни-паразити

Защити искането на Тръмп да се заплаща най-малко 2% от БВП

Той също така подчерта необходимостта от по-силен координиран отговор срещу тероризма.

"Трябва да продължим да се борим с тероризма. НАТО играе ключова роля в тази борба, като работи с нашите партньори по целия свят за обучение на местните сили, каза Столтенберг. Всички съюзници в НАТО, както и самият НАТО са част от глобалната коалиция, ръководена от САЩ срещу ДАЕШ", добави той, като използва арабския акроним за групата на "Ислямска държава".