Европейският съюз и НАТО сега има безпрецедентно ниво на сътрудничество, общите действия обезпечават сигурността на гражданите на страните-членки.

Това заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с върховния комисар по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел.

Същевременно той отбеляза, че след Брекзит 80% от разходите на НАТО за отбрана ще идват от страни извън ЕС.

"Съюзниците, които не са членове на ЕС, като САЩ, Канада, Норвегия и Турция, имат огромен принос за европейската сигурност. След Брекзит 80% от отбранителните разходи на НАТО, вероятно ще идва от страни, които не са членки на ЕС. Затова ЕС не може да се разглежда като заместител на НАТО, когато става дума за сигурността на Европа." - подчерта Столтенберг.

Сигурността ни е гарантирана само в НАТО, заяви Борисов на борда на "Хари Труман"

Сигурността ни е гарантирана само в НАТО, заяви Борисов на борда на "Хари Труман"

Българска и македонска делегация гостуваха на борда на самолетоносача клас "Нимиц"

"Успяхме да издигнем нивото на отношенията между САЩ и НАТО на безпрецедентно ниво и общата ни отговорност продължава да укрепва това сътрудничество. В Лондон лидерите на НАТО решиха да продължим да укрепваме политическото измерение на НАТО, което напълно се отнася до ЕС. Трябва да осигурим взаимоотношения, при които НАТО и ЕС се допълват, а не се състезават. Съществуващите днес предизвикателства са твърде сложни, за да може с тях да се справи една отделна страна." - поясни Столтенберг.

По думите му, нито НАТО, нито ЕС има всички необходими инструменти, за да гарантират сигурността на гражданите и само заедно могат да постигнат тази цел.

На срещата в Лондон лидерите приветстваха търсенето на общи решение по миграционната криза, военната мобилност, борбата с хибридните и киберзаплахите.

Съюзниците от НАТО одобриха план за защита на Полша и Балтика

Съюзниците от НАТО одобриха план за защита на Полша и Балтика

Утрояване на силите за бързо реагиране…