Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов на борда на американския самолетоносач "Хари С. Труман". Той и българска делегация участват в опознавателна обиколка в рамките на НАТО, съобщиха от министерството на отбраната.

На самолетоносача на ВМС на САЩ бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Премиерът заяви, че оценява високо приноса на военните ни за запазване значимостта на трансатлантическата връзка и успешното изпълнение на мисиите на Алианса.

Борисов изтъкна, че участието на България в мисии и операции на НАТО са основен приоритет на страната ни и възнамеряваме да запазим ангажимента и приноса си към тях.

"България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност", категоричен бе премиерът Борисов.

Той акцентира и върху отличното сътрудничество между България и САЩ в редица сфери, което е от огромно значение на фона на предизвикателствата пред международната среда.

"Заедно сме по-силни във всички области - ние сме съюзници в НАТО, партньори в областта на отбраната, партньори в енергетиката, партньори в бизнеса и много повече. По вода и по суша, ние сме силни заедно," заяви американският посланик в България Херо Мустафа.

На борда на самолетоносача "Хари С. Труман" освен българската делегация имаше и делегация от Северна Македония и представители на посолствата на САЩ в София и Скопие.

Делегацията на Република Северна Македония включваше премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска и началника на отбраната генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски.

Адмиралът от ВМС на САЩ Джеймс Гордън Фогго III, командир на Военноморските сили на Съединените щати в Европа и Африка и командир на Съюзническото командване на силите в Неапол, приветства гостите на борда на самолетоносача "Хари С. Труман".

Самолетоносачът "Хари С. Труман" е осмият от клас "Нимиц" на ВМС на САЩ. Той е кръстен на 33-ия президент на Съединените щати Хари С. Труман. Сега американският самолетоносач "Хари С. Труман" е в зоната на отговорност на Шести американски флот. 

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море