Русия се опитва да "замрази поне за кратко" настоящата ситуация на бойното поле в Украйна, за да се възстанови и да започне нова офанзива през пролетта, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Той отговори и на критиките, че западните страни са уморени от продължаващата война. Според него НАТО ще подкрепя Украйна и нейното право на самоотбрана.

"Ако Путин победи, това ще бъде трагедия за украинците, както и ще има сериозни последици за всички нас, правейки съюзниците по-уязвими и светът по-опасен", каза Столтенберг на конференция, организирана от британския вестник Financial Times.

Той обаче не отговори дали НАТО ще прехвърли западни танкове и самолети в Украйна, което съюзниците на Украйна досега се въздържаха да направят.

Германия не разрешила да се разполагат системи Patriot в Украйна

Германия не разрешила да се разполагат системи Patriot в Украйна

Варшава търси подкрепа за Киев

Столтенберг подчерта, че сега е важно вече предадените оръжия да се запазят в работно състояние и да продължат доставките на резервни части и боеприпаси.

"Парадоксът е, че колкото повече искаме да постигнем мирно договорено решение, което гарантира победа на Украйна, толкова по-спешна военна подкрепа трябва да бъде предоставена на Украйна, за да се създадат условия за справедлив и траен мир", каза генералният секретар на НАТО.

Също така според него в момента няма условия за мирни преговори:

"Русия не показва признаци на готовност за преговори при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Не НАТО или Брюксел ще решават, а украинците, когато ще настъпи моментът да започнат преговори."

Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели
Обновена

Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели

НАТО изпраща послание - засилва присъствието си от Балтийско до Черно море