Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в понеделник, че организацията засилва присъствието си от Балтийско до Черно море, за да изпрати съобщение "НАТО е тук" като отговор на кризата в Украйна.

Говорейки на съвместна пресконференция в Букурещ с румънския президент Клаус Йоханис, Столтенберг благодари на лидера за продължаващата подкрепа на страната му за целите на НАТО, заявявайки, че руският президент Владимир Путин е подценил реакцията на Киев.

Той потвърди, че членовете са предоставили системи за противовъздушна отбрана за укрепване на украинската позиция на бойното поле след последните ужасяващи атаки.

Генералният секретар подчерта, че "не можем да позволим на Путин да победи", тъй като победата на Русия ще насърчи други авторитарни лидери по целия свят, превръщайки света в "по-опасно място за всички".

"Днес на нашата среща обсъдихме сигурността в Черноморския регион, който е от стратегическо значение за целия НАТО. И предизвикателствата, породени от незаконната война на Русия в Украйна. В отговор на агресията на Русия НАТО засилва присъствието си от Балтийско до Черно море. Създадохме нови бойни групи, включително тази, ръководена от Франция тук, в Румъния", коментира Столтенберг на Срещата с Йоханис.

"Бойните самолети от Канада също помагат да запазите небето си безопасно. А американските Patriot засилват отбраната ви. Това изпраща ясно послание, че НАТО е тук. Ще направим необходимото, за да защитим и защитим всички съюзници".

"В Букурещ, външните министри на НАТО ще обсъдят начини за засилване на нашата подкрепа за Украйна, както и за други партньори, изправени пред руски натиск - Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова. Като съсед на Украйна вие се оказахте щедър домакин на над 1,5 милиона бежанци".

Вие помагате с износа на милиони тонове украинско зърно, за да помогнете за облекчаване на глобалната хранителна криза. И предоставяте значителна военна помощ на Украйна. Не можем да позволим на Путин да спечели.

Йенс Столтенберг: Путин реагира на поражение с още по-голяма жестокост

Йенс Столтенберг: Путин реагира на поражение с още по-голяма жестокост

Ако Путин спечели войната, той и други деспоти ще продължат да използват насилие

"Финландия и Швеция, всички съюзници взеха историческо решение, когато се съгласихме на срещата на върха в Мадрид през юни да поканим Финландия и Швеция да станат членове на НАТО. Благодарен съм за силната подкрепа от Румъния Финландия и Швеция да станат членове. Убеден съм, че всички съюзници ще ратифицират Финландия и Швеция да станат членове на НАТО, разбира се, ще бъде важно за Финландия и Швеция, но също така ще бъде важно и за целия Алианс. Това ще укрепи НАТО, защото Финландия и Швеция имат добре обучени и добре оборудвани военни способности от висок клас. И те също са важни за Севера и Далечния север, а Северният Атлантик е важен за връзката между Северна Америка и Европа, която е гръбнакът на НАТО", добави Столтенберг.

"Ако погледнете картата, ние всички осъзнахме, че нашата способност да подсилим източния фланг, особено балтийския, но също и Полша, балтийските страни, е много подсилена от факта, че след това имаме Финландия и Швеция като пълноправни членове. Така че е добре за Финландия и Швеция, добре е за НАТО и е добре за трансатлантическата връзка те да бъдат пълноправни членове".

"При ескалацията в Украйна, защото войните са трудни за предвиждане. Това, което видяхме през последния месец е, че президентът Путин направи голяма стратегическа грешка. Той подцени силата на украинския народ, украинските въоръжени сили и украинското политическо ръководство. Той мислеше, че ще победи, ще поеме контрола над Киев до дни. Това, което виждате е, че първо украинските въоръжени сили са в състояние да изтласкат руските сили от север, около Киев, след това на изток около Харков и след това да освободят и територия на юг с Херсон".

"Нашата задача е да предоставим подкрепа на Украйна, защото знаем, че единственият начин да постигнем изход от тази война, който гарантира, че Украйна надделее като суверенна независима нация, е да укрепи позицията си на бойното поле. Най-вероятно войната ще приключи на някакъв етап на масата за преговори. Но изходът от тези преговори зависи изцяло от ситуацията на бойното поле".

"Така че ние подкрепяме Украйна и защото знаем, че ще бъде трагедия за украинския народ, ако президентът Путин победи, но също така ще направи света по-опасен. Защото тогава посланието към президента Путин и други авторитарни лидери ще бъде, че ако използват военна сила, нарушавайки международното право, както президентът Путин прави в Украйна, те ще постигнат целите си. Ролята ще бъде по-трудна, опасна, но и ние ще бъдем по-уязвими. Затова трябва да продължим курса и да не отстъпваме и да продължим да подкрепяме Украйна", добави генералният секретар на НАТО.

НАТО увеличава присъствието си в Румъния

НАТО увеличава присъствието си в Румъния

Повишава се ефективността на отбраната на източния фланг на Алианса