НАТО оценява високо досегашните доставки на оръжие от Германия за Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрично похвали подкрепата на Германия за Украйна в отбранителната ѝ война срещу Русия, пред Welt am Sonntag два дни преди срещата на външните министри на НАТО в Букурещ.

"Силната подкрепа на Германия е от решаващо значение", заяви Столтенберг и посочи, че доставките на оръжие от Германия спасяват човешки животи. Досега Германия е доставила на Украйна модерната система за противовъздушна отбрана Iris-T, а през следващата година ще бъдат доставени още три. С оглед на постоянните руски ракетни атаки и атаки с дронове украинските въоръжени сили се нуждаят преди всичко от повече оръжия за противовъздушна отбрана.

"Всички ние трябва да запазим и засилим подкрепата си за Украйна", подчерта той.

Германия ще пази Киев с ПВО

Германия ще пази Киев с ПВО

Защита от руската агресия

По отношение на настоящата ситуация в Украйна Столтенберг коментира, че руският президент Владимир Путин реагира "с още по-голяма жестокост" на пораженията. Той припомня, че с настъпването на зимата Москва е започнала да бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, за да постави страната на колене. "Путин се опитва да използва зимата като оръжие. Но той няма да успее", каза Столтенберг

Ръководителят на НАТО казва още, че колкото повече военни успехи постигне Украйна, толкова по-силна ще бъде нейната позиция в бъдещите преговори: "Ние можем да укрепим позицията на Украйна на масата за преговори, ако предоставим военна подкрепа на страната."

"Най-добрият начин да подкрепим мира е да подкрепим Украйна", убеден е Столтенберг. Според него ако Путин спечели войната, той и други деспоти ще продължат да използват насилие, за да постигнат целите си. "Това може да означава още повече войни и страдания. Това ще направи света ни още по-опасен. В наш собствен интерес е Украйна да победи.".

По темата за цената на подкрепата за Украйна, Столтенберг признава, че ангажиментът е струвал скъпо на западните общества - повишаването на сметките за храна и енергия означава тежки времена за много домакинства в Европа. "Но не бива да забравяме, че народът на Украйна плаща всеки ден с кръвта си", посочва още Йенс Столтенберг.

НАТО изключва траен мир в Европа при победа на Русия
Обновена

НАТО изключва траен мир в Европа при победа на Русия

Подкрепата на Украйна е най-добрият начин да се увеличат шансовете за мирно решение, убеден Столтенберг

Руските агенции, включително държавната ТАСС, също цитират интервюто на шефа на НАТО за Welt am Sonntag. Акцент обаче се поставя върху думите му за цената, която плащат западните общества за подкрепата за Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че подкрепата за Украйна струва скъпо на хората от Запада - е заглавието на публикацията.