Бойната група на НАТО в Румъния ще се разраства поради засиленото военно присъствие на държавите-членки на алианса на източния фланг след руската инвазия в Украйна, обяви румънският външен министър Богдан Ауреску в понеделник, цитиран от медиите в Румъния.

"НАТО планираше да създаде батальон, но тази бойна група трябва да е с размер на бригада". Аурску коментира, че вече има значително увеличение на броя на съюзническите войски на румънска земя през последните месеци поради продължаващата война в Украйна.

"В момента има около 5000 съюзнически войници на територията на нашата страна", каза той и добави, че това е най-големият брой на войските на НАТО, разположени там в историята.

НАТО тества ПВО отбрана в Румъния

НАТО тества ПВО отбрана в Румъния

Пълномащабна защита срещу крилати ракети, самолети, дронове, тактически балистични ракети и с участието на съюзнически самолети, самолетоносач и кораби

Той посочи още, че с увеличаването на числеността на войските ще расте и количеството на военната техника на румънска територия.

"Тези действия повишават ефективността на отбраната на източния фланг на Северноатлантическия алианс", посочи Ауреску, като подчерта, че Румъния ще остане зона за военни учения заедно с различни съюзнически държави в близко бъдеще.

В момента на румънска територия са разположени войници от Франция, Холандия, Люксембург, Белгия, Португалия и САЩ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в понеделник в Букурещ, за да присъства на среща на външните министри на Алианса.

Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели
Обновена

Столтенберг: Не можем да позволим на Путин да спечели

НАТО изпраща послание - засилва присъствието си от Балтийско до Черно море