Съюзниците от НАТО проведоха в сряда военно учение за тестване на въздушна и противоракетна отбрана в Румъния, около седмица след като заблудена ракета се разби в Полша и хвърли светлина върху пролуките в небесния щит на алианса, съобщава "Ройтерс".

Френска система за противовъздушна отбрана, разположена в Румъния, отблъсна симулирана атака от съюзнически бойни самолети, съобщи военновъздушното командване на НАТО в Рамщайн в Западна Германия.

Германия е предложила на Полша "Пейтриът"

Германия е предложила на Полша "Пейтриът"

Това е станало преди дни

Турски изтребители F-16, испански Eurofighter, американски самолети Grower, предназначени за електронна война и френски Rafale от самолетоносача "Шарл де Гол" в учението в учението.

"В отговор на войната на Русия срещу Украйна, ние продължаваме да укрепваме нашето възпиране и защита в източната част на алианса", каза говорителят на НАТО Оана Лунгеску.

Тя каза, че алиансът е добавил повече изтребители и самолети за наблюдение в патрулиране, заедно с повече наземни средства за противовъздушна отбрана и способни за противовъздушна отбрана кораби в морето.

"Учения като това гарантират, че силите на НАТО могат да действат заедно и да останат готови да отговорят на всяка заплаха от всяка посока", отбеляза тя.

Франция разположи своята система за противовъздушна отбрана SAMP/T в Румъния от май. Тя е предназначена да защитава бойни полета и чувствителни обекти като летища и пристанища срещу крилати ракети, самолети, дронове и тактически балистични ракети.

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила

Не ясно обаче дали ще й стигнат парите за поддръжка на голямата армия в бъдеще

Няколко други съюзници също преместиха такива оръжия към източния фланг на НАТО след нахлуването на Русия в Украйна: германските Patriot са разположени в Словакия, Съединените щати използват Patriot в Полша, а Испания изпрати системи NASAMS в Латвия.

Въпреки това, взрива с това, което изглежда е заблудена украинска противовъздушна отбранителна ракета в Полша във вторник миналата седмица, хвърли светлина върху необходимостта НАТО да запуши повече пропуски във въздушния си щит.

След Студената война много съюзници от НАТО намалиха броя на единиците, фокусирани върху заплахите от небето, отразявайки оценката, че в бъдеще ще трябва да се справят само с ограничена ракетна заплаха, идваща от страни като Иран.

Това възприятие се промени драстично с руската инвазия, която накара съюзниците от НАТО да увеличат запасите от боеприпаси и да се справят с недостатъците на противовъздушната отбрана.

Интегрираната система за въздушна и противоракетна отбрана на НАТО непрекъснато охранява и защитава въздушното пространство на съюзниците.

Столтенберг: НАТО е в готовност да защити Румъния и всеки съюзник

Столтенберг: НАТО е в готовност да защити Румъния и всеки съюзник

Войната на Русия превърна Черно море във военна зона, което предполага повишеното стратегическо значение за Румъния