Трансатлантическото единство сега е по-важно за съюзниците от НАТО от когато и да било след края на Студената война, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от VoA. Той говори на форум във Вашингтон, организиран от института "Брукинг" и Джорджтаунския университет.

"Винаги трябва да се отнасяме сериозно към нашите разногласия и да ги решаваме, но те не променят цялостната картина: важността на единството между Европа и Северна Америка в Алианса." - посочи Столтенберг, цитиран в съобщение от пресофиса на НАТО.

Основна тема на форума е стратегията на НАТО в новата международна обстановка, при която съюзниците от Алианса имат сериозни и опасни съперници.

"Ние не сме сами щом сме в НАТО. Всички заедно ние представляваме 30 страни, един милиард души, и притежаваме половината от световната икономическа и военна мощ. И всички ние се адаптираме към условията на все по-голяма неопределеност в света." - заяви Столтенберг.

"Ние се отдалечаваме от практиката на големите военни операции извън територията на НАТО, за да укрепим още повече способностите си за сдържане на заплахите и вътрешната си отбрана, както и да се подготвим за това, че съперничеството между държавите ще нараства." - отбеляза той.

Столтенберг добави, че тази промяна в стратегията, наред с модернизацията, ще укрепи общата ни сигурност.

НАТО ще укрепва присъствието си в Черно море, остава с твърда позиция за Крим

НАТО ще укрепва присъствието си в Черно море, остава с твърда позиция за Крим

В ситуацията с "Defender" Алиансът е защитил принципите си...

Той подчерта, че НАТО реорганизира силите си, а страните-съюзници от организацията се подготвят за новите предизвикателства, идващи от Русия и Китай.

Генералният секретар на НАТО констатира, че днес отношенията на НАТО с Москва се намират на най-ниското си ниво от края на Студената война досега.

Според него влошаването е започнало през 2008 г., когато руската армия превзе част от територията на Грузия, но повратният момент в партньорските отношения са събитията от 2014 г. в украинския Крим, а след това и войната в Донбас. И през следващите години агресивната политика на руското ръководство се увеличи, каза още той.

НАТО и ЕС остават приоритети за Грузия

НАТО и ЕС остават приоритети за Грузия

Парламентът прие резолюция в петък

По отношение на членството на Грузия и Украйна в Алианса Столтенберг е категоричен, че само членовете на НАТО заедно с Киев и Тбилиси трябва да решат кога двете страни ще се присъединят, а не Русия.

"Никой друг няма право на вето", подчерта той.

Припомняме, Украйна поиска ускоряване на приемането й в НАТО заради пускането на газопровода "Сверена поток 2", който Киев приема като заплаха за националната си сигурност. Русия използва газопровода "Северен поток 2" като геополитическо оръжие, напомня украинската страна.

Украйна иска членство в НАТО заради "Северен поток 2"

Украйна иска членство в НАТО заради "Северен поток 2"

Ясна политическа заявка от Киев