Балтийските държави и други европейски страни, засегнати от коментара на френския президент Еманюел Макрон относно гаранции за сигурност за Русия, публично изразиха несъгласието си и изложиха позициите си пред Франция, съобщава "Ройтерс".

На 3 декември, в интервю за френската телевизия TF1, Макрон заяви, че Европа трябва да планира бъдещата си архитектура за сигурност и да обмисли "как да даде гаранции на Русия в деня, в който тя се върне на масата за преговори".

Изказването му беше незабавно порицано от Украйна и балтийските държави. Въпреки че френското президентство и външното министерство се опитаха да омаловажат думите на Макрон, гневът, изглежда, не се е разсеял в някои кръгове.

Чехия, която председателства Съвета на ЕС, помогна за организирането на подкрепа за официалното дипломатическо изявление, известно като "демарш".

Макрон: Западът да обмисли гаранции, ако Путин пожелае да преговаря

Макрон: Западът да обмисли гаранции, ако Путин пожелае да преговаря

Европа трябва да отговори на страха на Путин, че "НАТО идва точно пред вратите му", заяви френският президент

Поддръжници на демарша са балтийските държави Естония, Латвия и Литва, заедно с Полша и Словакия, обясниха двама дипломати. "Ройтерс" не успя да установи колко държави общо са подкрепили този ход, както и дали подкрепа за него е дала и самата Чехия.

Френското, чешкото и словашкото външно министерство не отговориха на исканията за коментар. Полското външно министерство също отказа коментар.

Миналата седмица Чехия разпространи проект за демарш, известен като "нон пейпър", до страните членки на ЕС, съобщиха трима европейски дипломати и допълниха, че документът твърди, че предишните руски усилия по отношение на европейската архитектура за сигурност са имали за цел да разделят и отслабят Европа.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, европейските държави и членовете на НАТО се стремят да поддържат единен фронт срещу Москва, приемайки няколко кръга санкции, като същевременно предоставят значителна военна помощ на Киев.

Гаранции за Русия? Каква муха е ухапала Макрон?

Гаранции за Русия? Каква муха е ухапала Макрон?

Политиката "В същото време" съжителства с редица илюзии. Илюзията, която се състои в желанието да се привърже Русия към Европа в краткосрочен план, докато Кремъл, напротив, твърди, че е във война със Запада

В неофициалния документ са изброени аспекти на сътрудничеството и диалога с Русия, вариращи от документ между НАТО и Русия от 1997 г. до предложения от декември 2021 г., които включват гаранции, изисквани от Русия, обясниха дипломатите.

Миналата седмица представител на френското президентство заяви, че коментарът на Макрон не съдържа нищо ново и е в съответствие с това, което Украйна вече е заявила, а именно, че преговори ще се водят след сраженията.

"В действителност има противоречие между определени движения или лица, които се опитват да извадят едно кратко изречение от неговия контекст и действителността на работата, която вършим, което наистина е направено без затруднения.

В Източна Европа недоволни от идеите на Макрон за преговори с Русия

В Източна Европа недоволни от идеите на Макрон за преговори с Русия

Това е поредният опит на френския президент да бъде възприеман като "гълъб"