Страните членки на Европейския съюз единодушно са подкрепили търговското споразумение CETA с Канада и ще го одобрят официално следващия месец. Това е съобщил източник от Брюксел, пожелал да остане анонимен, цитиран от "Франс прес".

„Насочваме се към извънреден съвет на министрите на 18 октомври, когато министрите официално ще подкрепят споразумението, така че да можем да подпишем с Канада на 27 октомври“, разкрил източникът по време на срещата на министрите на търговията на страните от ЕС, която се провежда в Братислава.

„Премиерът (на Канада) Джъстин Трюдо няма да дойде в Брюксел (посещението му е предвидено за октомври, б. р.), за да си тръгне с празни ръце“, подчертал източникът.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада официално беше сключено през 2014 г., но заради опозиция подписването му беше забавено.

Според критици CETA създава опасен прецедент и прокарва пътя за подобното, но много по-мащабно споразумение между ЕС и САЩ - Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.