Френският външен министър обяви, че всички страни от Г-7 са се съгласили, че сирийският президент Башар Асад не може да бъде част от бъдещето на Сирия, съобщава "Ройтерс".

Френският външен министър допълни, че не е било постигнато споразумение между страните от Г-7 за разширяването на санкциите срещу Русия и Сирия.

В Г-7 членуват САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада.

Г-7 също така щяла да каже на Русия да спре "лицемерието" си в Сирия и да работи с други страни да се сложи край на конфликта в Сирия, допълни френският външен министър Жан-Марк Еро.

"Г-7 ще каже на Русия много ясно, че това лицемерие трябва да спре. Тя трябва истински и искрено да се обвърже с политическия процес, за да се измъкнем от това положение, в което попаднахме", допълни той.

По думите му, американският ракетен удар по сирийската военновъздушна база бил отворил "малък прозорец за възможност" да се опита да се сложи край на конфликта.

Припомняме, вчера Великобритания настоя Русия да преустанови подкрепата си към Асад. Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Лондон ще обсъжда възможността за допълнителни санкции срещу висши руски и сирийски военни.

Според британски издания призивите на Джонсън за разширяване на санкциите са били отхвърлени от германците и италианците.   

Тръмп и Мей вярват, че могат да убедят Путин да се откаже от Асад

Тръмп и Мей вярват, че могат да убедят Путин да се откаже от Асад

Съюзът с Асад повече не е от стратегически интерес за Москва

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че информацията, с която разполага Анкара, показвала, че сирийското правителство все още притежавало химически оръжия и призова за мерки да ѝ бъде попречено евентуално да ги използва.

Говорейки пред турската държавна телевизия TRT в Италия, Чавушоглу също така заявил, че спешно било необходимо сформирането на преходно правителство в Сирия и че опасността от химическите оръжия ще продължи докато Асад остане на власт.