Арабските страни от Персийския залив остро осъдиха действията на сирийското правителство по време на режима на прекратяване на огъня и евакуацията в Алепо, като призоваха цивилните, опитващи се да избягат от разкъсвания от война град, да бъдат защитени, съобщава "Ройтерс".

На извънредна среща на представители на Арабската лига, свикана по искане на Катар, е била обсъдена ситуацията в Алепо, където евакуацията на контролираните от бунтовниците източни части беше подложена на огън от бойци, лоялни на сирийското правителство.

Евакуираха първите ранени от Източно Алепо
Обновена

Евакуираха първите ранени от Източно Алепо

Първата група от ранени е прехвърлена в западната част на града.

"Сирийският режим и неговите съюзници не само бяха доволни от унищожаването на тези градове един след друг, те упорито продължават брутално да убиват нашите сирийски братя и сестри без каквито и да е религиозни съображения и хуманитарна етика", коментирал делегатът на Саудитска Арабия на срещата в Кайро.

Евакуацията на последния бунтовнически анклав в Алепо ще сложи край на няколкогодишни боеве за града и бележи голяма победа за сирийския президент Башар Асад.

Външните министри на страните от Арабската лига се очаква да се срещнат в понеделник, за да обсъдят допълнително положението.