Участниците в споразумението за Тихоокеанско партньорство (TPP) се договориха да обсъдят заявлението за присъединяване на Обединеното кралство, подадено на 1 февруари. Това заяви в сряда министърът за икономическо възстановяване на Япония Ясутоши Нишимура по време на преговорите на представителите на Тихоокеанското партньорство.

"Искаме да преценим дали офертата за Обединеното кралство отговаря на нашите високи стандарти", каза министърът пред вестник Nikkei, цитиран от ТАСС.

По информация на агенция Kyodo срещата на работната група за обсъждане на заявлението трябва да започне до няколко месеца. Междувременно окончателното решение по този въпрос може да бъде взето през 2022 година.

Всеобхватното и прогресивно споразумение на Тихоокеанското партньорство (ТЕЦ) предвижда създаването на преференциални търговски отношения между 11 страни от Тихоокеанския регион - Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония. Първоначално САЩ участваха в споразумението, подписано през 2016 г., но при президента Доналд Тръмп Вашингтон се оттегли. Сега 13% от БВП на планетата се пада на страните от тази асоциация, в които живеят около 500 милиона души.

Припомняме, Секретариатът на Тихоокеанското партньорство е регионална междуправителствена организация, в която членуват както народи, така и територии от Техоокеанския регион. Основната цел на организацията е развитието на индустриалната, професионалната, научната и изследователската способност на народите в Тихият океан, както и директно предоставяне на информация и съвети.

Секретариата на Тихоокеанската общност е създаден през 1947 г. под названието Южнотихоокеанска комисия (англ. South Pacific Commission) от 6 развити страни, имащи своите интереси в този регион: Австралия, Франция, Великобритания, Холандия, Нова Зеландия, Съединените американски щати.

Тогава тези шест страни основават организацията, подписвайки договора в Канбера, за да възвърнат стабилността в регион, претърпял трусовете на Втората Световна война и да подпомогнат развитието на териториите, по такъв начин, че ползите да бъдат за тихоокеанските народи.