Стратегически бомбардировач B-1B на САЩ ще се присъедини към провеждащите се в момента съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, съобщиха в събота военновъздушните сили на Южна Корея, съобщи АП.

Първоначално беше планирано ученията да приключат в петък, но бяха удължени с още един ден след засилената военна активност на Северна Корея в отговор на "провокациите" от страна на Сеул и Вашингтон.

В петък Южна Корея вдигна във въздуха около 80 изтребителя, след като засече движението на повече от 180 военни самолета на КНДР. Това съобщи Renhap, позовавайки се на доклад на южнокорейските военни.

Южна Корея вдигна изтребители заради 180 военни самолета на КНДР

Южна Корея вдигна изтребители заради 180 военни самолета на КНДР

Расте напрежението между Севера и Юга

В сряда сутринта Северна Корея изстреля най-малко 10 ракети към Японско и Жълто море. Едната от тях прелетя през фактическата морска граница с Южна Корея, а другата падна в морето на 57 км от Сокчхо, град в провинция Канвондо в североизточната част на страната, на брега на Японско море.

През деня Северна Корея изстреля поне 17 различни ракети, а също и артилерийски снаряди, като поне 100 снаряда бяха изстреляни към Японско море.

По-рано Пхенян предупреди, че може да предприеме драстични мерки в отговор на ученията.