Майцах Джонсън, заподозреният за нападението срещу полицаи по време на протеста срещу расисткото насилие в Далас, е планирал по-мащабни атаки. Той е притежавал достатъчно експлозиви, за да извърши нападение. Това заяви Дейвид Браун, шеф на даласката полиция, цитиран от CNN. 

Той също така защити използването на робот с прикачено взривно устройство, който да ликвидира нападателя. По думите му, така са спасени други животи и той би наредил да бъде направено същото, ако обстоятелствата бяха същите. Припомняме, че за първи път в историята на САЩ полицията убива престъпник с робот.

По-рано Браун разкри, че Джонсън е заявил пред парламентьори, че е „ядосан от белите хора” и е „заявил, че иска да убие хора, особено бели полицаи”.

Джонсън е от резерва на американската армия. 

Нападателят е бил ядосан заради последните убийства на чернокожи от силите на реда в САЩ.

Заподозряният заяви, че е разстроен от проблема с чернокожите, по-конкретно с Black Lives Matter (BLM) – международно движение на активисти, обявяващи се против упражняваното насилие срещу чернокожи,  и от последните убийства на чернокожи от служители на реда, подчерта Браун, допълвайки, че извършителят е казал, че „не е свързан с никакви групи и че е действал сам”.

По време на преговорите с полицаите, той открито се е подигравал с тях, питал е колко техни колеги е убил и е заявил, че би убил още.  

Преди да бъде ликвидиран, Майцах е написал с кръвта си инициалите RB. 

При нападението загинаха петима полицаи, бяха ранени 7 други служители на реда, както и двама цивилни. 

Американският президент Барак Обама коментира за пореден път атаката, като предупреди, че тя и подобни на нея ще навредят на борбата на чернокожите срещу расизма. Очаква се следващата седмица Обама да посети Далас.