Неизвестен нападател с стрелял по кмета на община Арачиново в Република Северна Македония Ридван Ибраими, информира македонското издание "Фокус" в понеделник.

Първоначално беше съобщено, че за стрелба в колата на градоначалника, при която е ранен човек от охраната му, настанен в клиниката "Майка Тереза". Твърди се, че целта на нападението е бил кметът.

В Арачиново са били изпратени полицейски екипи за обезопасяване на района на атентата и за извършване на оглед, но се очаква и официална информация от МВР за инцидента.

Нападението е извършено, докато кметът се е разхождал на открито, по информация на радио "Свободна Европа", цитирана от македонското издание.

Причините за нападението за момента не са известни.

Прокуратурата в Скопие е наскоро е образувала производство срещу двама братя за застрашаване безопасността на Ридван Ибраими. "Заподозрените, на 42 и 35 години, многократно са отправяли заплахи по телефона към длъжностното лице - кмета на община Арачиново, като са предизвиквали у него несигурност, безпокойство и страх. "След като ги е докладвал, те продължили да отправят сериозни заплахи чрез съобщения във Viber, че ще посегнат на живота и тялото му", са съобщили преди време от прокуратурата. Наблюдаващият прокурор е внесъл в съда искане да им бъде наложена забрана за пътуване, за за влизане в община Арачиново и за доближаване и контакт с Ибраими.

По-късно от македонското вътрешно министерство съобщиха, че в 13.25 ч. (12.25 ч. българско време - б. р.) в полицията в Скопие е получен сигнал, че на входа на Арачиново мъж от селото е стрелял с автоматично оръжие по кмета, който е бил заедно с още няколко човека. Пострадали двама души, които са били заедно с Ибраими.

Кметът не е пострадал. Полицията в македонската столица работи по изясняването на случая.

Християн Мицкоски: Имаше опит за атентат срещу мен. Това няма да спре протестите

Християн Мицкоски: Имаше опит за атентат срещу мен. Това няма да спре протестите

Скопие протестира срещу френското предложение