От днес в Кипър рязко се ограничава движението на гражданите за срок от 3 седмици - до 13 април, предаде БНР. Затварят се редица обществени места, производствени и търговски обекти.

В обръщение към нацията тази вечер президентът на страната Никос Анастасиадис обяви поредица от драстични мерки за противодействие на разпространението на коронавируса.

От 18 ч. днес влиза в сила забрана за неналожително движение, като се разрешава само пътуване до и от работа, до супермаркет, посещение на лекар и аптека, банка, подпомагане на нуждаещи се граждани. При разхождането на кучета и спортни занимания се разрешава събиране на не повече от двама души на едно място, и то в района, в който живеят.

Излизащите във всички случаи трябва да носят лична карта или паспорт и допълнително доказателство за целта на тяхното движение.

Прекратява се достъпът до редица обществени места - паркове, детски и спортни площадки, площади, места за пикник, язовири, плажове, пристанища.

Откритите пазари и всички търговски обекти на дребно се затварят. Изключенията ще бъдат посочени в заповед на министъра на здравеопазването.

Спират работите в строителството, освен тези на обекти от обществен интерес.

Забранява се на гражданите да посещават религиозни места като църкви, джамии и други места за поклонение.

"Държавата ще бъде безмилостна спрямо тези, които нарушават заповедите", заяви президентът Никос Анастасиадис. На нарушителите ще се налага глоба до 150 евро.

В Кипър до момента, точно две седмици след началото на епидемията в страната, има 116 потвърдени случая, като рекорден брой - 21, бяха установени вчера.