Общност от коренното население в Северна Канада обяви извънредно положение, след като 11 души са се опитали да се самоубият само за ден, съобщава БиБиСи.

„Индианската” общност Атавипискат в канадската провинция Онтарио е станала свидетел на 28 опита за самоубийство през март и повече от 100 опита от миналия септември насам, като един човек е починал.   

Канадският премиер Джъстин Трюдо нарече новината „сърцераздирателна”.

В Канада коренното население наброява около 1,4 млн. души, като те живеят при високи нива на бедност. Тяхната продължителност на живота също е под средната за страната.

Брус Шишееш, който е ръководител на общността Атавипискат, уточни, че 11 души са се опитали да се самоубият в събота, което го накарало да обяви извънредно положение.

Правителството на „индианците” изпратило екип за реагиране при кризи в общността след обявеното извънредно положение в събота.

От канадското здравно министерство обявиха, че са изпратили двама съветници по ментално здраве в общността.

Чарли Ангъс, местен депутат, изтъква: „Това е системна криза, засягаща общностите. Досега не е имало сериозен отговор от което и да е ниво на правителството.”

Ние ще продължим да работим за подобряване на житейските условия на коренното население”, посочи премиерът Трюдо.

Друга канадска „индианска” общност в западната провинция Манитоба помоли за помощ от федералното правителство през миналия месец, позовавайки се на шест самоубийства в рамките на два месеца и 140 опита за самоубийство за две седмици.