Суданският президент Омар Башир обяви днес прекратяване на преговорите с бунтовниците, предаде Middle East Monitor. 

Това обяви той по време на среща с военни лидери в министерството на отбраната. 

"Няма да има преговори с бунтовниците - във или извън страната.", отсече държавният глава. 

Той е категоричен, че няма да допусне интегрирането им в армията след каквито и да е споразумения. 

Башир също така предупреди съседката Южен Судан да не подпомага тези групировки. 

Правозащитната организация Amnesty International обвини Хартум, че с химическа атака е избил миналия месец повече от 250 души в Дарфур, което властите отричат. 

Една от най-слабо развитите африкански държави, разкъсвана от дългогодишни кървави конфликти. Судан е страната, в която се води най-продължителната гражданска война в африканската история, започнала още през 1955-та година. В основата на конфликта стоят както религиозни, така и междуетнически различия.

Населяваният предимно от християни юг се противопоставя на натиска от страна на севера, в който преобладава арабско и мюсюлманско население. Започва серия от сблъсъци между правителствени сили и партизански движения, военни преврати и чести смени на правителства.

Най-силно засегнат от военните сблъсъци е източният регион Дарфур, където около 300 000 души са били убити, а броят на бежанците надхвърля 2,5 милиона. Ситуацията там е определяна като геноцид срещу неарабското население.

Формално гражданската война приключва през 2011-та година, когато Южен Судан официално получава независимост. Равносметката - една от най-тежките хуманитарни кризи в историята.

През 2010 година Международният наказателен съд в Хага обвини суданския лидер Омар ал Башир в геноцид.