Британският премиер Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон обмениха мнения относно ситуацията в Близкия изток по време на телефонен разговор в неделя, съобщава Sky News.

"Те изразиха загриженост относно риска от ескалация в региона, по-специално на Западния бряг", съобщава каналът, цитирайки изявление от "Даунинг стрийт" 10.

В изявлението се отбелязва още, че френският президент и британският премиер "се съгласиха, че е важно да не се губи от поглед дългосрочното бъдеще на региона и по-специално необходимостта от решаване на проблема със съвместното съществуване на две държави".

Освен това лидерите посочиха, че "Хамас" не представлява интересите на обикновените палестинци и че "нейните зверства не трябва да подкопават законните стремежи на палестинските граждани".

Сунак и Макрон подчертаха необходимостта от спешно доставяне на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

"Те се съгласиха да работят заедно, за да осигурят основна храна, гориво, вода и лекарства на онези, които се нуждаят от тях, както и да евакуират чужди граждани", се казва в изявлението.

На 7 октомври базираната в Газа радикална групировка "Хамас" атакува Южен Израел. В отговор израелските отбранителни сили започнаха военна операция срещу "Хамас".