Британският премиер Риши Сунак трябва да разкрие своя манифест на Консервативната партия във вторник, в който обещава на избирателите "финансова сигурност" преди парламентарните избори, съобщава АФП.

"Ние, консерваторите, имаме план да ви осигурим финансова сигурност", ще каже той, според цитати от речта му, публикувани предварително. Ще дадем възможност на работещите хора да задържите повече от парите, които печелите, защото вие сте ги спечелили и имате право да избирате за какво да ги харчите".

Проучванията показват, че Сунак и консерваторите вероятно ще претърпят сериозно поражение от основната опозиционна Лейбъристка партия на изборите на 4 юли.

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

На 4 юли британците ще гласуват за нов парламент

Изборите са свикани от премиера

Кампанията му се сблъска с трудна битка през последните дни, включително критики за ранното му напускане на събитията по случай Деня D.

Торите обещаха допълнителни намаления на данъците от началото на кампанията и обвиниха лейбъристите, водени от Кийр Стармър, че искат да увеличат данъчната тежест върху домакинствата.

"Знаем какво винаги правят социалистите: вземат повече от парите ви", да каже той във вторник.

Миналата седмица той беше обвинен в лъжа по време на телевизионния си дебат със Стармър, тъй като използвал спорни данни, за да твърди, че лейбъристите планират да повишат данъците.

Остават по-малко от три седмици до изборите, а социологическите проучвания все още дават преднина на лейбъристите от около 20 пункта пред консерваторите. Антиимиграционната партия "Реформирай Великобритания" , водена от Найджъл Фараж, е на трето място.

Консерваторите, които са на власт от 14 години, поемат тежестта на трудностите, причинени от Брекзит, скандалите в правителството на бившия премиер Борис Джонсън и кризата с разходите за живот, която удари британците от 2022 г. насам.

В интервю за BBC в понеделник вечерта Сунак призна, че "става все по-трудно" да станеш собственик на жилище и обеща мерки за коригиране на ситуацията.

Припомняме, че в края на май след спекулации Сунак потвърди, че изборите ще се проведат след няколко седмици на 4 юли. Национални избори във Великобритания ще се проведат през втората половина на годината, заяви той малко преди това.

В Обединеното кралство парламентарните избори - на които депутатите се избират в парламента - се провеждат на всеки пет години.

Най-късно следващите избори законно биха могли да се проведат на 28 януари 2025 г., но Сунак има правомощието да свика такива и по-рано.

За да проведе избори, министър-председателят трябва първо да поиска от краля да разпусне парламента. Вотът обикновено се провеждат 25 дни по-късно.