Британският премиер Риши Сунак се опита да сложи край на месеци на парализиращи стачки в публичния сектор, като предложи на учители, лекари и други работници увеличения на заплатите с 6% и повече, съобщава "Ройтерс".

Той обаче предупреди, че това ще струва милиарди, което може да означава съкращения в други сектори.

Лидерът на консерваторите заяви, че е приел препоръките на независимите съвети за преразглеждане на възнагражденията, така че да бъдат повишени заплатите на милиони служители в публичния сектор. Той подчерта, че това е окончателно предложение, предназначено да сложи край на месеци на стачни действия.

"Това е значително възнаграждение, едно от най-значимите от десетилетия, и струва милиарди лири повече, отколкото правителството е предвидило в бюджета, като това има последствия", посочи Сунак.

"Днешното предложение е окончателно. Няма да преговаряме отново за тазгодишните споразумения и никакви стачки няма да променят решението ни".

Половин милион служители стачкуваха във Великобритания

Половин милион служители стачкуваха във Великобритания

Учители, транспортни работници, държавни служители

Синдикатите в сферата на образованието незабавно заявиха, че ще отменят планираните стачки и препоръчаха предложението да бъде прието.

Увеличенията на заплатите са под сегашния процент на инфлация във Великобритания от 8,7%.

Съгласно новото предложение младшите лекари ще получат 6% увеличение на заплатите и еднократно увеличение на възнагражденията в размер на 1250 паунда, докато учителите ще получат 6,5% увеличение. Със сходни проценти ще бъдат увеличени и заплатите на полицията и военните.

След повече от година на повишена инфлация - която в своя пик надхвърли 11% - правителството се опитва да балансира необходимостта от прекратяване на стачките с нарастващите нива на публичния дълг.

Медсестрите във Великобритания се вдигат на стачка за първи път от век

Медсестрите във Великобритания се вдигат на стачка за първи път от век

Настояват за по-добри заплати и условия на труд

Има малко възможности за повече разходи за заплати, без това да доведе до повишаване на данъците, съкращаване на други обществени услуги или непостигане на поставените цели за намаляване на заемите.

Сунак обясни, че по-високите заплати ще бъдат финансирани с увеличение на таксата, заплащана от международните работници за достъп до централно финансираните здравни услуги в страната, както и на разноските за осигуряване на виза за влизане във Великобритания.

С нива от 8,7% през май инфлацията във Великобритания беше най-високата сред големите, богати икономики в света.

Общият дълг на Великобритания е малко над 100% от БВП - малко под средното сред развитите икономики.

Инфлацията във Великобритания достигна 41-годишен връх

Инфлацията във Великобритания достигна 41-годишен връх

Потребителските цени са се повишили с 11,1%