Британският премиер Риши Сунак каза в сряда, че има възможност за международните партньори да ускорят усилията за подкрепа на Украйна в нейния конфликт срещу Русия, съобщи "Ройтерс".

"Премиерът заяви, че сега е ясно, че Русия е на заден план и има прозорец за международните партньори да ускорят усилията за осигуряване на траен мир за Украйна".

Това се казва в изявление на кабинета на Сунак, след като говори с лидерите на САЩ, Германия, Франция и Италия.

"Всички лидери приветстваха силната координация на военните доставки и разсъждаваха върху колективните международни действия в целия спектър в подкрепа на Украйна.", се казва още в изявлението. 

Великобритания оглавява разследване на "руските зверства" в Украйна

Великобритания оглавява разследване на "руските зверства" в Украйна

Лондон ще търси наказателна отговорност за незаконното нахлуване на Русия

Припомняме, че Великобритания ще играе "водеща роля", след като прие поканата на Украйна да се присъедини към група от съмишленици, които да "търсят наказателна отговорност за незаконното нахлуване на Русия". Това заяви на 20 януари британският външен министър Джеймс Клевърли.

Той бе категоричен, че "зверствата на Москва не трябва да остават ненаказани".

Клевърли посочи, че Обединеното кралство има за цел да постави своята "съдебна експертиза на масата, за да проучи възможностите и да гарантира, че руските лидери ще бъдат държани напълно отговорни за действията си". Уточнява се, че ролята на Лондон "включва оценка на това доколко е приложим нов "хибриден" трибунал.

Европейският парламент (ЕП) прие необвързваща резолюция, призоваваща държавите членки "да работят в тясно сътрудничество с Украйна, за да търсят и градят политическа подкрепа в Общото събрание на ООН и други международни форуми за създаването на специалния трибунал за агресията срещу Украйна".

Байдън потвърди 31 танка Abrams за Украйна
Обновена

Байдън потвърди 31 танка Abrams за Украйна

САЩ и Европа са напълно обединени, въпреки очакванията на Москва за обратното

Изявлението на Сунак идва и на фона на военната техника, която редица държави обявиха, че изпращат на Украйна.