В Югоизточен Иран са убити десет ирански граничари при нападение, съобщава вътрешното министерство на страната, цитирано от държавната медия IRNA. Инцидентът е станал в район, граничещ с Афганистан и Пакистан, който е обект на чести сблъсъци между иранските сили и сунитски бунтовници, както и наркотрафиканти.

Организацията "ХалВаш", която защитава правата на етноса белуджи - сунити, населяващи Иран, Афганистан и Пакистан, съобщава, че целта на атаката са били две превозни средства на иранските сили за сигурност, като всички, намиращи се в тях, са убити.

Вътрешният министър на Иран Ескандар Момени нареди разследване на нападението, като към момента не са посочени заподозрени, нито някоя групировка е поела отговорност за инцидента. Нападението става на фона на увеличаващото се напрежение след израелските въздушни удари срещу ирански позиции по-рано същия ден.

Систан и Белуджистан, провинцията, където е извършена атаката, е сред най-бедните райони на Иран и често става сцена на сблъсъци между иранските сили за сигурност и радикални сунитски групировки. В началото на октомври в същия регион бяха убити поне шестима души, включително полицаи, в две отделни атаки, за които отговорност пое радикалната сунитска групировка "Армия на справедливостта".

Екстремисти убиха най-малко петима полицаи в Иран

Екстремисти убиха най-малко петима полицаи в Иран

Друг е ранен