Властите в Чечения планират да създадат специални отряди, които да патрулират на сватбите в региона, за да гарантират, че никой няма да се напива или да танцува неподходящи танци. Това съобщава "Гардиън".

Регионът, който е част от Русия, е управляван от Рамзан Кадиров, който според критиците ставал все по-голям диктатор. Последните репресии ще бъдат насочени към всички сватби, които се провеждат извън частни домове в републиката.

Руската новинарска агенция "ТАСС" съобщава, че насоки, съставени от кмета на Грозни, са били изпратени до ресторанти и други места, където се провеждат сватби. В тях се забранява стрелянето с оръжие, пиянството, както да се разрешава на булката да танцува. Забранени са редица нетрадиционни танци, като например размяна на партньорите.

"Ние ще организираме специални групи, чиито представители ще присъстват на сватбите на публични места и ще проверяват дали са изпълнени изискванията за традиционна сватба. Ако те видят дрехи, които не съответстват на нашия манталитет, неподходящи танци, ще се намесят", обяснява пред ТАСС представител на чеченското министерство на културата.

Репресиите давали малко ирония към личната история на Кадиров със сватбите. Кадри от сватбата на племенника му тази година показват кортежа от десетки луксозни коли, пътуващи през Чечения.

Американска дипломатическа грама, разпространена от "Уикилийкс", описва сватба от 2006 г. в Дагестан, който граничи с Чечения, на която Кадиров пристигнал с голям антураж и танцувал несръчно и обсипал танцьорите с 100-доларови банкноти.

Тогавашният американски посланик Уилям Бърнс, който също присъствал на сватбата, разказва как Кадиров дал на младоженците подарък 5-килограмово парче от солидно злато.

Кадиров редовно прави комплименти на руския президент Владимир Путин в акаунта си в Инстаграм, където често се появява с тениски с Путин. Улиците в Грозни пък са украсени с огромни портрети на двамата.

Въпреки обещанията за лоялност, Рамзан Кадиров управлява републиката като лично владение. Активисти за защита на правата се оплакват, че често изглежда, че руските закони не се спазват.

Властите са наложили смесица от елементи от ислямския закон и строги тълкувания на местните обичаи. Кадиров е забранил продажбата на алкохол на територията на републиката и насърчава скромното облекло на жените.

През 2010 г. жени, които не носили хиджаб, били застреляни с пушки за пейнтбол от мъже в коли. Кадиров отрече мъжете да са били изпратени от правителството, но похвали действията им.