САЩ и Германия се присъединиха към редица други държави по света, които планират по-строги мерки срещу коронавируса заради новия вариант Омикрон. Опасенията, че щамът може да задуши плахото икономическо възстановяване, повлияха силно негативно на финансовите пазари, пише Ройтерс.

Все още около Омикрон има много неизвестни. Той беше засечен за първи път на 8 ноември в Южна Африка и се разпространи в десетки държави. Междувременно в някои части на Европа се наблюдава рязко увеличение на инфекциите с по-известния вариант Делта с настъпването на зимата.

В четвъртък обаче Южна Африка заяви, че регистрира ръст на повторните боледувания от COVID-19 при пациенти, заразени с Омикрон. "Преболедуването предпазваше от Делта, но сега при Омикрон това изглежда не е така", заяви професор Анне фон Готберг по време на онлайн брифинг, организиран от Световната здравна организация (СЗО).

Новият вариант може да се превърне в доминиращ във Франция до края на януари, заяви главният научен съветник на страната Жан-Франсоа Делфраси в четвъртък, след като тя съобщи за първия си случай.

В Германия напускащият поста си канцлер Ангела Меркел и нейният наследник Олаф Шолц ще обсъдят с регионалните лидери ограничаването на достъпа на неваксинираните до всички обекти, освен до най-необходимите като магазини за хранителни стоки и аптеки. В стремежа си да избегнат локдаун, който да провали крехкото възстановяване на най-голямата икономика в Европа, те вероятно ще запазят бизнеса отворен за почти 69% от населението, което е напълно ваксинирано, както и за преболедувалите.

GSK: Лечението ни с антитела действа срещу Омикрон

GSK: Лечението ни с антитела действа срещу Омикрон

Това са показали лабораторни тестове и опити върху животни

По-късно в четвъртък в САЩ ще бъдат представени допълнителни мерки за борба с COVID-19 през тази зима, а източници на Ройтерс заявиха, че една от тях ще бъде удължаване на срока за носене на маски от пътниците до средата на март.

До началото на следващата седмица Съединените щати ще изискат от пристигащите международни пътници да бъдат изследвани за COVID-19 в рамките на един ден след заминаването, независимо от ваксинационния статус. Освен това ще изискат от частните здравноосигурителни компании да възстановяват на клиентите си разходите за тестове за COVID-19 в домашни условия, от което ще се възползват около 150 милиона американци, които имат частна здравна застраховка.

В Щатите също вече бе открит варианта Омикрон.

ЕК призова за всекидневен преглед на мерките и масови бустери заради Омикрон

ЕК призова за всекидневен преглед на мерките и масови бустери заради Омикрон

Pfizer/BionTech и Moderna ще доставят още 360 милиона дози до края на март

Цените на европейските акции се понижиха в четвъртък, следвайки спада на американските през нощта, дължащ се на опасенията около Омикрон и възможността за по-ранно от очакваното повишаване на лихвените проценти.

По данни на СЗО към 28 ноември около 56 държави са приложили допълнителни мерки за предпазване от новия вариант на заразата.

В четвъртък организацията съобщи, че изпраща спешен екип в южноафриканската провинция Гаутенг, която е епицентърът на Омикрон, за да помогне с наблюдението и проследяването на контактите.