ЕС се нуждае от ежедневен преглед на ограниченията за пътуване и от бързо въвеждане на бустерни дози ваксини, за да защити гражданите си от варианта Омикрон на коронавируса. Това заявиха от Еврокомисията в сряда, предаде Ройтерс.

"В момента сме изправени пред сериозно двойно предизвикателство. От една страна, сме в средата на четвъртата вълна. От друга страна, се сблъскваме с новата заплаха Омикрон", заяви на пресконференция председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ 27 страни-членки трябва да засилят кампаниите за ваксиниране, като към момента около 66% от общото население на ЕС е имунизирано. Децата на възраст между 5 и 11 години ще могат да се ваксинират от 13 декември.

Фон дер Лайен каза също, че тъй като BionTech/Pfizer и Moderna ще доставят още 360 милиона дози до края на март, всички ще имат възможност да си поставят трета игла от ваксината. "Това е добра новина. Така че отидете и си я сложете", призова тя.

Според председателя на ЕК на фармацевтичните компании ще бъдат необходими 100 дни, за да адаптират ваксините си, ако се окаже, че те не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон.

Тя също така отбеляза, че Европейският съюз трябва да обсъди и обмисли въвеждането на задължителна ваксинация срещу Covid-19 за своите граждани.

СЗО: Неваксинираните и възрастните да не пътуват до рискови райони

СЗО: Неваксинираните и възрастните да не пътуват до рискови райони

Препоръката е и за хората със съпътстващи заболявания

Европа преживява нова вълна от случаи на COVID-19 и нарастващ брой на инфекциите с новия щам, който тревожи учените поради множеството си мутации. Повечето страни от ЕС наложиха забрани за пътуване на жителите на Южна Африка, където за първи път беше открит Омикрон, както и на околните африкански държави.

Комисията също така призова членовете на ЕС да се ангажират да преразглеждат ограниченията за пътуване всеки ден и да имат готовност да наложат всички необходими мерки за контрол, включително решителни действия, ако новият вариант се разпространи масово.

Създателят на една от ваксините: Имунизираните няма да изкарат тежко Омикрон

Създателят на една от ваксините: Имунизираните няма да изкарат тежко Омикрон

Според Угур Шахин няма място за паника