Световната здравна организация (СЗО) препоръча на хората, които не са напълно ваксинирани и са уязвими към Covid-19, особено тези над 60 години, да отложат пътуванията си до райони с високо разпространение на заразата. Това предаде "Гардиън".

"Лицата, които не са напълно ваксинирани или не са преболедували Sars-CoV-2 и са изложени на повишен риск от тежко заболяване и смърт, включително хората на 60 и повече години и тези със съпътстващи заболявания, трябва да бъдат посъветвани да не пътуват до райони с много заразени", заявиха от организацията.

В предните дни СЗО обяви, че рискът от новия вариант Омикрон на коронавируса е "много висок" в световен мащаб, но и че не всички предприемани мерки се базират на научни доводи и африканските държави, в които щамът бе засечен за първи път, биват дискриминирани.

Създателят на една от ваксините: Имунизираните няма да изкарат тежко Омикрон

Създателят на една от ваксините: Имунизираните няма да изкарат тежко Омикрон

Според Угур Шахин няма място за паника

На фона на опасенията около Омикрон Съединените щати обявиха ще затегнат контрола по границите. Американските власти ще изискат всички влизащи в страната да бъдат тествани един ден преди да се качат на борда на самолета, независимо от техния ваксинационен статус или държава на заминаване. Обмисля се и изискване всички пътници да се изследват повторно в рамките на три до пет дни след пристигането си.

От сряда ваксинацията ще се изисква при пътуване в и извън Канада. А Япония забрани на чуждестранни граждани да влизат в страната.

Седмица след първото му засичане в Южна Африка учените все още дебатират относно степента на заплахата от новия вариант. Случаи на Омикрон вече са потвърдени в Северна Америка, Азия и Европа. В сряда и Нигерия съобщи за първи случай.

Омикрон засечен и в Бразилия

Омикрон засечен и в Бразилия

Тревожни данни