В последното си обръщение към Световната банка президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи да се наложи военен данък на Русия, като средствата се използват за подпомагане на възстановяването на Украйна, предаде АП.

Имаме нужда от специален данък за войната. Русия, а след нея и всеки друг агресор, трябва да плати за нарушаването на глобалната стабилност. Такъв данък на войната трябва да бъде наложен върху всички, без изключение, търговски сделки с Русия като държава или с руски компании. Върху всички експортно-импортни сделки, върху всички финансови сделки, които все още не са блокирани.

Зеленски: Путин отхвърли примирието за Великден

Зеленски: Путин отхвърли примирието за Великден

Руската православна църква мълчи

Средствата от данъка за войната следва да се използват за подпомагане на Украйна да възстанови всичко, което Русия е разрушила по време на войната. Или, ако този данък се прилага към друг агресор, средствата следва да се насочат към жертвата на тази война.

Светът се нуждае от ефективен инструмент за отговор на разрушителните действия на онези, които не искат да поддържат общата сигурност и да работят за общото благо на всички по света. Убеден съм, че специалният данък за войната може да се превърне в такъв инструмент."