Възстановяването на икономиката на Украйна след инвазията на Русия преди близо две години се очаква да струва 486 милиарда долара, 2,8 пъти очакваното икономическо производство за 2023 г., показва ново проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и украинското правителство.

Оценката, публикувана в четвъртък, обхваща периода от инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г. до 31 декември 2023 г. и количествено определя преките физически щети на сгради и друга инфраструктура, въздействието върху живота и поминъка на хората и разходите за възстановяване, каза Световната банка.

Тази 10-годишна оценка на разходите е по висока от оценката през миналия март, която се равняваше на 411 милиарда долара, като нуждите от жилища оглавяват списъка с 80 милиарда долара или 17%, следвани от нуждите от транспорт от 74 милиарда долара или 15%, и търговията и индустрията с 67,5 милиарда долара или 14%.

"486 милиарда долара са неизмеримо голяма сума и, разбира се, тя отразява реалните нужди", каза Аруп Банерджи, регионален директор на Световната банка за Източна Европа, въпреки че отбеляза, че високият процент на щетите, наблюдаван през първите месеци на войната се забави рязко.

В доклада се казва, че преките щети от войната са достигнали почти 152 милиарда долара, като загубите са концентрирани в региони като Донецк, Харков, Луганск, Запорожие, Херсон и Киев. Прекъсванията на икономическото производство и търговията, както и други разходи, свързани с войната, като премахване на отломки, вероятно ще добавят още 499 милиарда долара, се казва в него.

Новата оценка изключва нуждите от реконструкция, които вече са задоволени от държавния бюджет на Украйна или чрез партньори и международна подкрепа.

Според проучването, около 2 милиона жилищни единици - около 10% от общия жилищен фонд на Украйна са повредени или унищожени, както и 8400 км магистрали и други национални пътища, и близо 300 моста.

В доклада се казва, че Украйна се нуждае от около 15 милиарда долара, за да покрие най-спешните приоритети за възстановяване и реконструкция през 2024 г., от които около 5,5 милиарда долара вече са покрити чрез държавния бюджет и подкрепата на донорите.

Банерджи похвали украинското правителство, че е изтръгнало "всеки цент, който е могъл" от бюджета си, за да покрие разходите, включително социални трансфери, за да предпази гражданите от изпадане в крайна бедност. Те също планираха да предприемат около 200 отделни реформи в управлението, енергетиката и други области, каза той.

"Тъй като става ясно, че войната ще бъде по-дълга, отколкото повечето от нас си представяха или се страхуваха... самите украинци казват, че трябва да направим реформите, за да расте икономиката ни, да привлечем инвестиции от частния сектор... да увеличим нашите данъчни приходи", каза той. "Украйна започва да поема много повече отговорност за собственото си бъдеще.

Според Банерджи, украинската икономика се е оказала забележително устойчива пред лицето на войната. Новината, че над 4 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции са се влели в Украйна през първите три тримесечия на 2023 г., показва, че чуждестранните инвеститори виждат добри възможности, каза той.

Четири от пет фирми продължават да работят в Украйна въпреки войната, като много от тях разчитат на работа от вкъщи или релокация на офисите, за да останат в бизнеса, добави той.

В доклада се отбелязва, че към декември около 5,9 милиона украинци са останали разселени извън страната, в сравнение с 8,1 милиона, отчетени при последната оценка на нуждите през 2023 г. Броят на вътрешно разселените лица също е намалял до около 3,7 милиона в сравнение с 5,4 милиона милиона през пролетта на 2023 г.

Ситуацията в Авдеевка - критична

Ситуацията в Авдеевка - критична

Украинските войски трябва да воюват на 360 градуса срещу вълни от нови бригади