Международната среда създава нови условия за глобално взаимодействие между Китай и САЩ и засилване на двустранните контакти. Подобна гледна точка е изразена от китайския посланик в САЩ Куи Тянкай, съобщи, съобщава "Синхуа", цитирана от ТАСС.

"Китай и Съединените щати са двете най-големи икономики в света, всяка със свой мощен потенциал. Ще имаме много повече възможности, ако сме отворени един към друг. Ще процъфтяваме още повече, ако имаме сътрудничество", коментира Тянкай, отношенията на двете страни.

Според дипломата за успешното съвместно развитие Пекин и Вашингтон трябва да се използват всички налични шансове, да се премахнат противоречията, да се вземат предвид взаимните интереси и интересът на противоположната страна.

ООН предупреди за сериозни последици от търговската война върху света

ООН предупреди за сериозни последици от търговската война върху света

Ще има валутни войни и девалвация, стагфлация, водеща до загуба на работни места и по-висока безработица

"Ние трябва да уважаваме свободния избор, на всеки от нас - това засяга както социалната структура, така и националния път на развитие ... Независимо от това дали става въпрос за социални или икономически проблеми, ние винаги ще намерим решение, ако сме откровени и показваме добра воля", подчертава той.

Посланикът отбелязва също, че КНР и Съединените щати нямат алтернатива, освен да продължат да укрепват сътрудничеството.

През 1979 г. Китай и Съединените щати установиха дипломатически отношения. Оттогава търговията между двете страни се е увеличила повече от 230 пъти, обемът на взаимните инвестиции за същия период се е увеличил от нула до 230 млрд. долара.

Тръмп и Си се срещат във Виетнам

Тръмп и Си се срещат във Виетнам

Президентите на САЩ и Китай ще преговарят в края на месец февруари