Британският премиер Борис Джонсън провежда разговори с премиерите на Канада Джъстин Трюдо и на Нидерландия Марк Рюте в Лондон като част от по-нататъшните усилия на Запада за споразумение за нови санкции срещу Русия, информира руската редакция на Би Би Си.

Премиерът на Великобритания изложи план от шест точки за оказване на натиск върху руския президент Владимир Путин след инвазията в Украйна. Тези мерки включват:

-създаване на "международна хуманитарна коалиция" за Украйна

-подкрепа за Украйна в усилията й да осигури самозащитата си

-засилен икономически натиск върху Русия

-противопоставяне на "пълзящото нормализиране" (възприемане за нормални-бел,ред.) на действията на Русия в Украйна

-прилагане на дипломатическо решение на конфликта, но само с пълното участие на легитимното правителство на Украйна

-провеждане на "бърза кампания за изграждане на сигурност и устойчивост" сред страните от НАТО

В британският парламент вероятно ще бъде приет и закон за борба с прането на пари от близки до Путин олигарси.

Очаква се Борис Джонстън да призове международните лидери да предприемат допълнителни действия за изваждане на Русия от системата SWIFT. Джонсън също така призовава западните страни да подкрепят неговите предложения за борба с руската агресия.

Преди разговорите с други лидери Джонсън каза, че вярва, че може да се направи повече в международен план, за да се изключи Русия от схемата за банкови плащания SWIFT. Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че западните сили активно обсъждат възможността за забрана на вноса на руски петрол, което доведе до нов скок в цената му.

Изключват 7 руски банки от SWIFT

Изключват 7 руски банки от SWIFT

Списъкът може да бъде разширен...

Междувременно "Ройтерс" съобщи, че британският посланик е напуснал Украйна. заради "сериозната ситуация със сигурността" в страната. 

През последните дни правителството на Обединеното кралство обяви замразяване на активите и забрана за пътуване на редица олигарси. Британският кабинет обаче вече е критикуван за това, че далеч не всички близки до руския президент фигури са станали обект на санкции.

Законопроектът ще създаде нов регистър, където чуждестранните собственици на имоти в Обединеното кралство ще трябва да правят покупките си и да се проверява самоличността им.

Идеята е да се попречи на чуждестранните престъпници и олигарси да използват агенти, за да създават компании или да купуват имот във Великобритания.

Освен това новите мерки ще улеснят властите на Обединеното кралство да налагат санкции на лица, като им дадат повече време за разследване, както и ще намалят съдебни разходи за държавата по такива дела.

Външният министър Лиз Тръс каза, че законопроектът ще предложи шанс за налагане на още по-строги санкции срещу Владимир Путин и неговия режим.

Visa и Mastercard преустановяват операциите си в Русия

Visa и Mastercard преустановяват операциите си в Русия

Поредните компании, които се оттеглят от Русия

Русия и руските управляващи и бизнес елити станаха обект на безпрецедентни санкции след началото на руската инвазия в Украйна. Практически всички бизнес връзки между Русия и Запада бяха прекъснати с изключения на търговията с енергоносители. Повечето световни компания спряха дейността си на руския пазар, а на руските самолети и авиокомпании бе забранено да летят над повечето страни от колективния Запад