Президентът на САЩ Джо Байдън в разговор с украинския си колега Володимир Зеленски приветства решението на Visa и Mastercard да преустановят операциите си в Русия.

Това съобщиха от Белия дом в събота, цитирани от "Ройтерс".

Това са поредните компании, които се оттеглят от Русия.

"Президентът Байдън отбеляза, че администрацията му увеличава сигурността, хуманитарната и икономическата помощ за Украйна и работи в тясно сътрудничество с Конгреса, за да осигури допълнително финансиране", се добавя съобщението.

Байдън каза на украинския си колега Владимир Зеленски в събота, че Вашингтон е предприел действия, "за да повиши щетите за Русия от нейната агресия в Украйна".

Байдън повтори загрижеността си от неотдавнашната руска атака срещу украинска атомна електроцентрала и похвали умението и смелостта на украинските оператори, които поддържат реакторите в безопасно състояние.

Зеленски: Русия настъпва към трета украинска АЕЦ

Зеленски: Русия настъпва към трета украинска АЕЦ

След Запорожската и Чернобил

Лидерите обсъдиха и последните разговори между Русия и Украйна.

Войната на Русия срещу Украйна беше посрещната от възмущението на международната общност, като Европейският съюз (ЕС), Обединеното кралство и САЩ, наред с други, прилагаха редица икономически санкции срещу Москва.

Според данни на Организацията на обединените нации (ООН) най-малко 331 цивилни са били убити и 675 ранени в Украйна от началото на войната на 24 февруари.

Повече от 1,3 милиона души са избягали от Украйна в съседни страни, според Агенцията на ООН за бежанците.

Повече от 20 000 украинци са пристигнали у нас от началото на войната

Повече от 20 000 украинци са пристигнали у нас от началото на войната

Броят на хората бягащи от войната вече надхвърли 1 милион.

Над 20 000 от тях са в България.