Руските сили са завзели две украински атомни електроцентрали (АЕЦ) и напредват към трета. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на разговор с американски сенатори, цитиран от АП.

Зеленски уточни, че третата електроцентрала, която в момента е застрашена, е Южноукраинската атомна електроцентрала, разположена на 120 километра северно от Николаев - един от няколкото града, които руснаците се опитваха да държат в обкръжение.

Една от централите под контрола на руснаците е Запорожската атомна централа в югоизточния град Енерходар, която най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Другата е Чернобил, която не е активна, но все още има персонал и се поддържа. Предишен руски обстрел предизвика пожар в завода в Запорожка, който беше потушен без изпускане на радиация.

Руската армия приближава още една АЕЦ в Украйна

Руската армия приближава още една АЕЦ в Украйна

Колко атомни електроцентрали има в Украйна?

Системите за техническа безопасност са непокътнати и нивата на радиация все още са нормални в Запорожка, според ядрения регулатор на страната, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Два от шестте реактора в централата, най-голямата в Европа, сега работят, след като руските сили поеха контрола върху обекта, казва ядреният регулатор пред МААЕ.

Украйна има четири атомни централи с общо 15 реактора.

Припомняме, че по-рано днес Зеленски изрази огорчението си от липсата на решителност сред европейските страни да отстояват свободата срещу агресора Русия. Той излезе с обръщение след срещата на НАТО, която се проведе в петък.

"Ние издържахме девет дни тъмнина, девет дни зло. Това е три пъти повече, отколкото тъмнината и злото очакваха. Стратегически всичко е ясно: украинците са единни от Ужгород до Харков, от Киев до Херсон. Украинците гонят врага край Киев, бият за Ахтирка, наказват за Гостомел, ще отмъстят за Херсон, нашия Херсон, украинския Херсон, който днес се опитаха да унижат. Но не стана." - заяви украинският президент, цитиран от Би Би Си.

Русия има собствена версия за пожара в Запорожката АЕЦ

Русия има собствена версия за пожара в Запорожката АЕЦ

Украински саботьори извършили "чудовищната провокация"