Руските войски се приближават към второто по големина ядрено съоръжение в Украйна - това е Южноукраинската атомна електроцентрала в регион Николаевски.

Информацията бе разпространена от CNN, като медията се позовава на думи на представителя на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

"Руските сили вече са на 20 мили от второто по големина ядрено съоръжение в Украйна", каза Грийнфийлд и отново настоя, че президентът Путин трябва да спре тази хуманитарна катастрофа и да прекрати войната.

Колко атомни електроцентрали има в Украйна?

Украйна разчита в голяма степен на ядрената енергия. По данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката централа се намират шест от 15-те ядрени реактора в страната, а съоръжението, по данни на Енергоатом, осигурява една пета от средното годишно производство на електроенергия в Украйна. Именно там вчера беше критичната точка, върху която се съсредоточи вниманието на целия свят.

Това прави превземането му от руските сили изключително важно; ако централата спре да работи, това ще се отрази сериозно на енергийните доставки за милиони украинци.

Русия има собствена версия за пожара в Запорожката АЕЦ

Русия има собствена версия за пожара в Запорожката АЕЦ

Украински саботьори извършили "чудовищната провокация"

Украйна разполага с общо четири ядрени централи - две, включително Запорожката, в южната част на страната, и още две в северозападната част, в региони, които руските войски все още не са блокирали.

Тази бройка не включва затворената централа в Чернобил, която се намира в северната част на страната. Контролът върху зоната на Чернобил бе установен от руските войски още в първите дни на войната в Украйна. Чернобилската електроцентрала беше затворена след ядрената катастрофа през 1986 г. и оттогава се намира в зона на изключване. На площадката продължават строителните и възстановителните дейности, за да се намали рискът от бъдещо изтичане на радиация.

Вчера руски войски окупираха най-голямата ядрена електроцентрала в Европа и в Украйна след ожесточени боеве. Опасенията от потенциален ядрен инцидент обиколиха света и предизвикаха не само много опасения, а и остро осъждане, макар и експертите да предупреждаваха да не се правят сравнения с Чернобил. След 1986 г. страните от Източна Европа, тогава в блока под контрола на СССР, следят с особено напрегнато внимание ситуацията именно заради болезнения си опит.

Според експертите съвременните централи са значително по-безопасни от по-старите като Чернобил. Въпреки това светът изпадна в ужас от факта, че насилието в Украйна може да предизвика ядрен инцидент и без да е натискано "червеното копче".

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Зеленски обвини Русия в "ядрен тероризъм", припомни Чернобил

Водят се тежки сражения

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) операторът и регулаторът "Енергоатом" са съобщили, че ситуацията на място е "изключително напрегната и предизвикателна".

МААЕ призова боевете около съоръжението да бъдат прекратени, а световните лидери бързо и остро разкритикуваха постъпката на Русия.

Радиоактивни вещества не са били изпуснати от централата, но това е било "на косъм", заяви Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, пред CNN. Физическата цялост на ядрената инсталация не е била нарушена, но продължава да съществува риск. Самият Гроси определя ситуацията като "трудна за поддържане" и "много крехка".

Борис Джонсън призова Русия да прекрати атаката срещу Запорожката АЕЦ

Борис Джонсън призова Русия да прекрати атаката срещу Запорожката АЕЦ

Безразсъдните действия на Путин могат да застрашат сигурността в Европа