Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана ще посети днес и утре Бейрут, за да присъства на избора на новия ливански президент Мишел Сюлейман.

Председателят на ливанския парламент Набих Бери свика заседание на парламента за утре, за да бъде избран новия държавен глава, след като това бе проваляно близо 20 пъти

До съгласие между политическите фракции в страната се стигна след посредничеството на Катар и подписано споразумение в Доха.

Голям брой арабски и международни лидери се очаква да присъстват на сесията в неделя, между които външните министри на Франция, Испания и Италия.

Според някои източници турският премиер Реджеп Таип Ердоган също ще отпътува за Ливан, а според непотвърдени информации френският президент Никола Саркози обмисля да посети Бейрут през следващата седмица за срещи със Сюлейман и други ливански лидери.

Правителството на ливанския премиер Фуад Синьора се събра вчера за последен път и обсъди последните събития и резултатите от преговорите в Катар.
След като Сюлейман положи клетва, кабинетът на Синьора ще изпълнява ролята на служебно правителство, докато бъде сформирано ново.