Лидерите по света приветстваха новината за споразумение между Израел и Хамас, което ще доведе до временно прекратяване на военните действия за първи път от 7 октомври и освобождаването на 50 от около 240-те заложници, задържани в Газа, пише руската служба на Би Би Си.

Премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани, който помогна за сключването на примирието, каза в изявление, че се надява паузата да проправи пътя за край на войната.

Новоназначеният британски външен министър Дейвид Камерън каза, че споразумението е критична стъпка към освобождаването на заложници и хуманитарна помощ в ивицата Газа, докато френският президент Еманюел Макрон каза, че продължава работата по освобождаването на всички заложници.

Примирието беше приветствано и от лидера на палестинската автономия Махмуд Абас, Европейския съюз и страни като САЩ, Йордания, Русия, Китай, Египет, Франция и Германия.

"Това са първите добри новини от Газа от много дълго време", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки информацията за хуманитарната пауза във военните действия. "Защото само въз основа на такива паузи могат да бъдат изградени определени контури на бъдещи опити за устойчиво разрешаване на този проблем."

Повечето от заложниците, които ще бъдат освободени, са чужденци

Членът на Политбюро на Хамас Муса Абу Марзук каза, че сделката, сключена снощи между групировката и Израел, ще включва главно освобождаване на чужди граждани.

"По-голямата част от 50-те заложници, които ще бъдат освободени, са чужди граждани", каза Абу Марзук в интервю за катарския телевизионен канал Ал Джазира.

В следващите 24 часа трябва да бъде обявена четиридневна пауза във военните действия.

На този етап Хамас ще освободи 50 заложници от Газа (повечето от тях, според Хамас, са чуждестранни граждани)

Израел ще освободи 150 палестински жени и тийнейджъри, държани в израелски затвори.

На втория етап паузата във военните действия ще се удължава с един ден за всеки 10 освободени заложници.

Израел ще освободи още "до 150" палестински затворници, ако "до 50" заложници бъдат освободени от Газа.

Израел публикува списък с общо 300 палестинци, които могат да бъдат освободени - повечето от тях млади мъже, задържани за нападения срещу израелци.

Израел одобри сделка с "Хамас" за 50 заложници

Израел одобри сделка с "Хамас" за 50 заложници

50 жени и деца ще бъдат освободени срещу палестински затворници и пауза в спирането на огъня