Гафур Хасан АбдулаГафур Хасан Абдула, родом от малко кюрдско село на територията на Ирак, свидетелства по време на процеса срещу Саддам по обвинението в геноцид срещу кюрдското население в северен Ирак в края на 80-те години на миналия век.

Припомняме, че по време на геноцида срещу кюрдското население в района Ал Анфал през 1987-1988 год. са загинали между 100 и 180 хиляди човека, разрушени са били повече от 3000 кюрдски селища, десетки хиляди кюрди са били принудени да станат бежанци.

Абдула не скри радостта си, когато видя Саддам, и възкликна „Поздравления, Саддам, ти си в клетка!" След това той продължи да дава показания срещу Саддам и шестима други негови сподвижници.

33-годишният Абдула разказа как преди 18 години имал щастието да избегне атаките на иракската армия, но за жалост майка му и двете му сестри не успели да се спасят. Няколко години по-късно личните документи на близките му били открити в масов гроб.

Абдула уточни, че нападението срещу селото близо до кюрдския град Сулаймания е било организирано през февруари 1988 г.
„Всяка нощ на онзи февруари чувах писъците на  жените и децата,„добави Абдула.

След свидетелските му показания Саддам гневно се закани на „иранските и ционистките шпиони да им размаже главите".

Позицията на Саддам е, че атаките са били насочени срещу кюрдски бунтовници, които се били съюзили с Иран по време на войната от 1980 г. - 1988 г.

Ако Саддам бъде признат за виновен, той и шестимата му сподвижници ще бъдат осъдени на смърт чрез обесване.