Световната здравна организация (СЗО) не смята, че вариантът на коронавирус AT.1, открит в Русия и включен в списъка за наблюдение, трябва да се нарича "руски", съобщи ТАСС.

"СЗО проследява щама AT.1, включен в списъка за по-нататъшно наблюдение, който беше открит за първи път в Русия. Въпреки това ние не бихме го нарекли руски вариант. Нито една държава не трябва да бъде заклеймявана за открити варианти на вирус", са заявили от пресслужбата на организацията пред ТАСС в отговор на писмено искане за AT.1. СЗО припомня, че от 31 май вариантите на вируса вече се изписват с букви от гръцката азбука.

Що се отнася до AT.1, той е включен, заедно с 14 други щама, идентифицирани в различни страни, в отделен списък за наблюдение. Този вариант е открит в Русия през януари 2021 г. и СЗО го включва в списъка си за наблюдение на 9 юни.

Русия се нарежда на шесто място в света по брой починали по време на пандемията след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Перу.

Европейският съюз предлага възможността за взаимно признаване на сертификати за ваксинация срещу COVID-19 с Русия, заяви в четвъртък посланикът на ЕСв Русия Маркус Едерер. До момента Русия е одобрила четири коронавирусни ваксини, нито една от които не е разрешена от ЕС. Понастоящем EMA преразглежда възможността за одобряване както на ваксината на Sinovac Biotech Ltd., така и на Sputnik V на Института Gamaleya.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече неприемливи изявленията на външното министерство на Франция, че е необходимо да не се признават руските и китайските ваксини в Европейския съюз. 

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клемен Бон призова в четвъртък други страни от Европейския съюз да не позволяват влизането на хора, ваксинирани срещу COVID-19 с ваксини, разработени в Русия и Китай, на техните територии. Бон каза пред France 2, че други страни от ЕС трябва да последват примера на Париж и да признаят онези ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA), които са доказани като ефективни.