Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е одобрила COVID-19 ваксина, произведена от фармацевтичната компания Sinovac Biotech, за спешна употреба, трасирайки пътя за втори китайски препарат, който да се използва в бедните страни, информира "Ройтерс".

Вкарването в списъка за спешна употреба на СЗО е сигнал към националните регулатори относно безопасността и ефикасността на препарата. Това също така ще позволи ваксината да бъде включена в COVAX, глобалната програма за предоставяне на ваксини главно за бедни страни, която е изправена пред големи проблеми с доставките заради спирането на износа от Индия.

Независимата група от експерти посочи в изявление, че препоръчва ваксината на Sinovac за възрастни над 18 години, като втората доза следва да се поставя 2-4 седмици по-късно. Няма горна възрастова граница, тъй като данните показват, че е вероятно да има защитен ефект при възрастни хора.

СЗО одобри китайската COVID-19 ваксина Sinopharm

СЗО одобри китайската COVID-19 ваксина Sinopharm

Първият китайски препарат, получил зелена светлина от СЗО

Техническата консултативна група на СЗО, която започна заседание на 5 май, взе решение след преглед на последните клинични данни за безопасността и ефикасността на ваксината на Sinovac, както и производствените практики на компанията.

Под марката CoronaVac в някои региони, това е втората китайска разработена ваксина, одобрена от СЗО за борба с COVID-19, след одобрението на препарата, разработен от държавната китайска фармацевтична компания Sinopharm на 7 май.

Трета китайска ваксина, произведена от CanSino Biologics, представи данни от клинични изпитвания, но не е предвиден преглед на СЗО.

От Sinovac казаха, че са доставили повече от 600 млн. дози от ваксината си в Китай и в чужбина към края на май и са приложени над 430 млн. дози.

Резултатите от ефикасността на ваксината показват, че тя предотвратява симптоматично заболяване при 51% от ваксинираните и предотвратява тежък COVID-19 и хоспитализация при 100% от изследваната популация, уточниха от СЗО.

Отделната Стратегическа консултативна група на СЗО (SAGE) беше казала по-рано в преглед на препарата, че ефикасността на ваксината при третия етап на клиничните изпитвания в много страни варира от 51% до 84%.

Министерството на здравеопазването на Индонезия заяви на 12 май, че проучването му на 120 000 здравни работници, получили ваксината, е установило, че тя е 94% ефективна за предотвратяване на симптоматично заболяване.

При предварителна оценка панелът SAGE установи, че ваксината е ефикасна за предотвратяване на COVID-19 при възрастни под 60 години, но липсват някои качествени данни за риска от сериозни неблагоприятни ефекти.

Той цитира пропуски в доказателствата в безопасността по време на бременност, както и относно безопасността и клиничната защита при възрастни хора, онези с придружаващо заболяване, и оценка на редки нежелани събития, открити чрез мониторинг на безопасността след разрешение.

Експертите от SAGE, които издават препоръки за политиките на държавите и насоки за дозиране, прегледаха клиничните данни на Sinovac миналия месец.

Китай вече е приложил стотици милиони дози ваксини Sinopharm и Sinovac и ги е изнесъл в много страни, особено в Латинска Америка, Азия и Африка.