Световната здравна организация (СЗО) одобри COVID-19 ваксината Sinopharm за спешна употреба - първия китайски препарат, получил зелена светлина от СЗО, предаде "Франс прес".

Здравната агенция на ООН регистрира двудозовата ваксина, която вече се използва в десетки страни по света.

СЗО вече даде зелена светлина за използване за спешна употреба на ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca, произведени в отделни обекти в Индия и в Южна Корея.

Пекин ваксинира хиляди с одобрената ваксина на Sinopharm

Пекин ваксинира хиляди с одобрената ваксина на Sinopharm

Китай иска да ваксинира милиони граждани преди масовото пътуване за Нова година

"Този следобед СЗО даде зелена светлина за спешна употреба на COVID-19 ваксината на Sinopharm, което я прави шестата ваксина, получила валидация от СЗО за безопасност, ефикасност и качество", уточни шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция.

"Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация също прегледа наличните данни и препоръчва ваксината за възрастни на 18 и повече години, в две дози", допълни Гебрейесус.

Влизането в списъка за спешна употреба на СЗО трасира пътя за страните по света бързо да одобрят и внасят ваксината за разпределение, особено онези държави без собствен регулатор по международен стандарт.

Това също така отваря вратата за ваксините да влязат в глобалната схема за споделяне на ваксини COVAX, която има за цел да осигури равен достъп до дози по целия свят и особено в по-бедните страни.

Китайската Sinopharm обяви 79,34% ефективност на ваксината си срещу COVID-19

Китайската Sinopharm обяви 79,34% ефективност на ваксината си срещу COVID-19

Доста по-нисък процент от американските ѝ конкуренти Pfizer и Moderna

Ваксината Sinopharm вече се използва в 42 територии по света, на четвърто място след тези на AstraZeneca (166), Pfizer/BioNTech (94) и Moderna (46), показват данните на АФП.

Освен в Китай, тя се използва, наред с други, в Алжир, Камерун, Египет, Унгария, Ирак, Иран, Пакистан, Перу, Обединените арабски емирства, Сърбия и Сейшелските острови.

Съчетание от други ваксини са на път за одобряване за спешна употреба от СЗО, включително втори продукт на Sinopharm, който се произвежда в Ухан - градът, в който коронавирусът беше открит за първи път.

Очаква се решение до дни за Sinovac, втората ваксина китайско производство, която вече се използва в 22 страни.

Руската ваксина "Спутник V" е следващата, която чака одобрение.