Китайската фармацевтична компания Sinopharm обяви, че една от нейните ваксини срещу COVID-19 е показала ефективност при 79,34 процента от участвалите в клиничните изпитвания, информира "Франс прес".

Този процент е по-нисък, отколкото при американските ѝ конкуренти Pfizer и Moderna. За сравнение Pfizer твърди, че ваксината ѝ е с 95% ефективност, а Moderna - с 94,1 процента.

Британската фармацевтична компания AstraZeneca обяви, че ваксината, която разработи съвместно с Оксфордския университет, е показала ефективност при 70 процента от ваксинираните. Ефективността обаче може да достигне 100 процента при поставяне на две дози.

Ваксината на AstraZeneca-Oxford вероятно няма да бъде одобрена бързо в ЕС

Ваксината на AstraZeneca-Oxford вероятно няма да бъде одобрена бързо в ЕС

Те дори все още не са подали документи в Европейската агенция по лекарствата

Sinopharm е първата китайска компания, която дава такава статистика. Китай, където новият коронавирус се появи в края на миналата година, вложи огромни средства за разработване на ваксини, които обеща да направи "световно обществено благо".

Страната, която на практика овладя епидемията на своя територия, беше принудена да провежда клинични изпитвания в чужбина, където вирусът продължава да се разпространява интензивно, което обаче я забави при приключването на третия етап на тестовете.

Пет китайски ваксини са в трета фаза от клиничните изпитвания. Sinopharm не уточни дали тези изпитвания са приключили при първата ваксина. Компанията обаче уточни, че е подала молба за нейното одобрение пред китайските власти.

Ваксината на Sputnik V и AstraZeneca дава имунитет до 2 години

Ваксината на Sputnik V и AstraZeneca дава имунитет до 2 години

Двете компании работят съвместно

Ала Китай не успя да спечели международно доверие за своите кандидати за ваксини, възпрепятстван от липсата на прозрачност на резултатите от изпитванията.

Китайските власти многократно уверяваха обществеността в безопасността на ваксините, твърдейки, че не е имало сериозни нежелани реакции.

Повече от 1 млн. души вече са ваксинирани с неодобрени ваксини в Китай по неговата програма за спешна употреба, включително здравни работници на първа линия, служители на държавни предприятия и работници, които планират да пътуват в чужбина.

Китай започна спешни ваксинации в Ухан

Китай започна спешни ваксинации в Ухан

Първи са хората от "ключови групи"