Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейес се опитва да успокоява в ежедневния си брифинг, съобщава БиБиСи.

"Сега, когато коронавирусът е в толкова много страни, заплахата от пандемия стана много реална. Но това би била първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана. Изводът е: ние не сме на милостта на този вирус".

"Трябва да помним, че с решителни, ранни действия, можем да забавим коронавируса и да предотвратим инфекциите. Сред заразените повечето ще се възстановят."

Повече от 58 600 души са се възстановили в Китай, коментира д-р Мария Ван Керхове от СЗО, повече от 80% в световен мащаб ще се възстановят.

В Китай 80% от случаите са имали лека или умерена инфекция. Леката може да включва лека форма или пневмония, допълва Ван Керхове.

Диабетът, ракът, сърдечно-съдовите заболявания и хроничните респираторни заболявания са сред рисковите фактори за смърт.

Смъртността при хора над 80 години с коронавирус спрямо китайските данни е 20%, обяснява Ван Керхове, въпреки че според нея цифрата не се основава на най-новите статистически данни.

"Това е неравномерна епидемия на глобално ниво. Различните страни са в различни сценарии, които изискват адаптиран отговор. Не става въпрос за ограничаване или смекчаване, всички страни трябва да имат цялостна смесена стратегия за контрол на собствените епидемии", допълва Гебрейсус.

Това, което всяка страна прави, за да контролира разпространението, "може също да повлияе на случващото се в други страни и в световен мащаб".

Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации в здравеопазването на СЗО, коментира въпроса за пандемията, като заяви, че принципното определение е, че болестта е достигнала точка, в която не може да се контролира, добавяйки че "така бихме го нарекли преди век... ако това бе инфлуенцата."

Германия потвърди за първи два случая на починали от коронавируса

Германия потвърди за първи два случая на починали от коронавируса

Говорител на здравното министерство в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия обяви, че 89-годишна жена е починала в град Есен