Талибани атакуваха контролен пункт в афганистанската провинция Хелманд рано днес. Те използвали оръжия със заглушители и ръчни гранати. Убити са 12 полицаи. Талибаните откраднали оръжие и боеприпаси, съобщиха официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Официално лице от провинцията уточни, че може да е вътрешна атака, тъй като един от охранителите все още е в неизвестност.

Извършва се изследване, за да се открие дали някой отвътре е проправил пътя на талибаните за това престъпление, обясни той.

Атаката в провинциалната столица Лашкар Гах подчертава заплахата, с която се сблъскват афганистанските сили за сигурност в провинцията, производителка на опиум. Те се борят, за да се справят с добре екипираните талибански бойци, които контролират няколко района.

Полицаите, убити при атаката, са изтеглени от южната провинция Ханшин.

"Талибаните са атакували охранител с пистолети със заглушители и след това влезли в контролния пункт", обясни пред журналисти зам.-началникът на полицията в Хелманд.

Те атакували други полицаи с ръчни гранати и убили всички. По-късно взели техните оръжия и боеприпаси и избягали.

При друг инцидент, други 12 полицаи са убити в друг район на провинцията след неколкочасова битка, обяви говорителят на талибаните.