Мощен взрив разтърси военна болница в афганистанския град Кабул, съобщава БиБиСи. По данни на АП са загинали шестима души. 25 други са ранени.

Очаква се обаче броят на жертвите и пострадалите да нарасне, защото експлозията е била изключително силна. Взривът във вътрешността на здравния комплекс е нанесъл сериозни материални щети.

Специалисти от министерство на отбраната на Афганистан вече са започнали разследване по случая.

Малко след атентата талибаните поеха отговорност за него. Говорител на движението посочи, че цел на атаката са били чуждестранните лекари, които са били обучавани в здравното заведение и медиците, които ги напътстват.

По думите на Забихула Муджахид при атентата са се взривили двама мъже, опасани с експлозиви. Афганистанският министър на отбраната обаче посочи, че атентаторът е бил само един.

Лечебното заведение, в което стана взривът, е най-голямото в Кабул. То разполага с 400 легла, както и комплекс от голям брой малки сгради.

Говорител на НАТО съобщи пред агенцията, че сред жертвите няма лица от чуждестранния екип, който се обучава в болницата. По негова информация всички загинали и ранени са цивилни и студенти по медицина.

След падането на режима на талибаните западните нации са инвестирали милиони долари в оборудването и реконструкцията на болницата, отбелязва БиБиСи.