Делегацията на радикалното движение на талибаните проведе среща в Катар с представители на 16 европейски държави. Обсъдени бяха няколко хуманитарни, икономически и други въпроси, свързани с Афганистан. Изявление за срещата беше публикувано в сряда в "Туитър" на страницата на афганистанското външно министерство.

Освен това преговорите засегнаха замразяването на 7 милиарда долара активи на Централната банка на Афганистан в Съединените щати, указ за което беше подписан на 11 февруари от президента на САЩ Джо Байдън. Представителите на талибанитете за пореден път изразиха несъгласието си с решението на Белия дом.

Съвет от 12 талибани ще управлява Афганистан

Съвет от 12 талибани ще управлява Афганистан

Нови мерки в Кабул

Делегацията на талибаните пристигна в Доха на 13 февруари за разговори. Те вече бяха провели консултации с представители на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив, както и на Европейския съюз.

От 2013 г. политическият офис на талибаните се намира в Катар. След завземането на властта в Афганистан в края на лятото - началото на есента на 2021 г., техни делегации вече няколко пъти посещаваха Доха, където проведоха консултации с представители на ЕС, САЩ, Китай, Япония, Великобритания, Италия и редица други държави, както и международни организации.