Управляващите в Афганистан талибани днес заявиха пред участниците в извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), че ще положат допълнителни усилия за разширяване на политическото представителство и спазване на правата на човека, включително тези на жените, съобщи VoA.

Министърът на външните работи в правителството на талибаните Амир Хан Мотаки говори пред делегатите на еднодневната среща на ОИС, в която участваха и представители на САЩ, ЕС, Китай, Русия и ООН. Форумът е най-мащабното събитие, насочено към оказването на помощ на Афганистан с цел да се избегне хуманитарна катастрофа в страната след като талибаните превзеха властта през август.

"Ние, като член на едно семейство, сме готови да изслушаме и приемем всички молби, прояви на загриженост и съвети от ислямските страни по отношение на Афганистан, които могат да доведат до създаването на правилна и справедлива пътна карта и да ни изведат от сегашната криза", посочи Мотаки.

Той отново обеща от името на талибанското правителство, че страната ще се бори с тероризма и на никого няма да бъде позволено да използва афганистанската територия против която и да е страна.

Съединените щати и съюзниците на САЩ блокираха достъпа на талибаните до афганистански активи, възлизащи на 9.5 милиарда долара, предприеха финансови санкции срещу Афганистан и прекратиха икономическата помощ с нехуманитарен характер.

Мотаки отново поиска да бъдат размразени активите и да бъдат отменени санкциите, като заяви, че те са "довели до това, че здравеопазването, образованието и социалните служби са на ръба".

Опасенията на западните страни са свързани с практики от предишното управление на талибаните - от 1996 до 2001 г., когато на момичетата не се позволяваше да получат образование, а на жените са забраняваше да напускат дома без да са придружени от близък роднина от мъжки пол.

Лидерите на талибаните многократно обещаваха, че новата администрация няма да се върне към строгата политика от миналото, но на повечето момичета в страната така и не беше позволено да се върнат в училищата. Жените, работещи на държавна служба, също не бяха допуснати на предишната си работа. В новото правителство няма нито една жена.