Талибаните в неделя отхвърлиха забележките на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че въоръжени групи в Афганистан застрашават регионалната сигурност, съобщи ДПА.

"Въоръжените групи от Афганистан са основна заплаха за сигурността на страните от Централна Азия", каза Шойгу по време на срещата на министрите на отбраната на Шанхайската организация за сътрудничество в петък в Ню Делхи.

Главният говорител на талибаните Забихула Муджахид каза в изявление, че някои скорошни нападения в Афганистан са били извършени от граждани на други страни в региона.

"Важно е засегнатите правителства да изпълнят своите отговорности", се казва в изявлението.

След завръщането на талибаните на власт бяха извършени няколко ракетни атаки от територията на Афганистан, насочени срещу Таджикистан и Узбекистан. Екстремистката групировка "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за тези нападения.

СС на ООН призова талибаните да не нарушават правата на жените

СС на ООН призова талибаните да не нарушават правата на жените

След като бе посегнато на образованието, правото на труд, посещенията на ресторанти, паркове и фитнеси

Талибаните от време на време извършват атаки срещу укритията на екстремистката милиция Ислямска държава. Те твърдят, че са успели да победят останките от съперничещата групировка.

"Ислямското емирство на Афганистан, като отговорно правителство, не позволява на никого да използва земята на Афганистан срещу други страни и очаква другите страни, особено страните от региона, да не позволяват на онези, които влизат в Афганистан с разрушителни цели", се казва още в изявлението.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН прие в четвъртък резолюция, призоваваща талибаните бързо да отменят всички ограничителни мерки срещу жените, като осъжда по-специално забраната им за афганистански жени да работят за ООН.

В резолюцията, приета единодушно от всички 15 членове на Съвета, се казва, че забраната, обявена в началото на април, "подкопава човешките права и хуманитарните принципи".

В по-широк план Съветът призова талибаните "бързо да обърнат политиките и практиките, които ограничават упражняването на човешките права и основните свободи от жените и момичетата".

Той цитира достъп до образование, заетост, свобода на движение и "пълноценно, равноправно и смислено участие на жените в обществения живот".

Съветът също така призова "всички държави и организации да използват влиянието си", за да "насърчат спешно обръщане на тези политики и практики".