Съветът за сигурност на ООН прие в четвъртък резолюция, призоваваща талибаните бързо да отменят всички ограничителни мерки срещу жените, като осъжда по-специално забраната им за афганистански жени да работят за ООН, съобщава АФП.

В резолюцията, приета единодушно от всички 15 членове на Съвета, се казва, че забраната, обявена в началото на април, "подкопава човешките права и хуманитарните принципи".

В по-широк план Съветът призова талибаните "бързо да обърнат политиките и практиките, които ограничават упражняването на човешките права и основните свободи от жените и момичетата".

Той цитира достъп до образование, заетост, свобода на движение и "пълноценно, равноправно и смислено участие на жените в обществения живот".

Съветът също така призова "всички държави и организации да използват влиянието си", за да "насърчат спешно обръщане на тези политики и практики".

Органът подчерта "тежката икономическа и хуманитарна ситуация" и "критичната важност на продължаващото присъствие" на мисията на ООН в Афганистан и други агенции на ООН.

"Светът няма да стои мълчаливо, докато жените в Афганистан са изтрити от обществото", каза посланикът на Обединените арабски емирства в ООН Лана Заки Нусейбех.

Талибаните забраниха на жените и да влизат в ресторанти

Талибаните забраниха на жените и да влизат в ресторанти

Засега само в една провинция

Но въпреки гласуването на страната му в подкрепа на резолюцията, руският посланик Василий Небензя разкритикува текста, като каза, че не отива достатъчно далеч, обвинявайки Запада.

"Сериозно съжаляваме и сме разочаровани, че стъпки и по-амбициозен подход и текстове бяха блокирани от западните колеги, каза той. Ако сте толкова искрени, защо не върнете активите, които сте откраднали от страната и без никакви предварителни условия", каза той, споменавайки 7 милиарда щатски долара (31 милиона ринггита) в активите на централната банка на Афганистан, замразени от Съединените щати след Талибаните превзеха страната през 2021 г.

През септември Съединените щати обявиха създаването на фонд, базиран в Швейцария, който да управлява половината пари.

Организацията на обединените нации обяви на 4 април, че талибаните са забранили на афганистанските жени да работят за офиси на ООН в цялата страна, забрана, която преди това щадеше НПО.

Този ход предизвика недоволство от страна на Запада и преглед на ООН за операциите на световната организация в Афганистан, който трябва да продължи до 5 май.

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят

Това е последната тревожна тенденция

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш организира среща в Доха следващата седмица с пратеници от различни страни, за да "съживи международния ангажимент около общите цели за траен път напред по отношение на ситуацията в Афганистан".

След завръщането на талибаните на власт през август 2021 г., те се върнаха към строгото си тълкуване на исляма, което отбеляза първия им период на власт от 1996 до 2001 г.

Редица ограничения за афганистанските жени включват забраната им за висше образование и много държавни длъжности.

Талибаните затвориха единствената радиостанция, ръководена от жени в Афганистан

Талибаните затвориха единствената радиостанция, ръководена от жени в Афганистан

Радиостанцията пускала музика по време на свещения месец Рамадан